3 C
Sarajevo
22.10.2024

Općinski sud donio odluku: Profesora Gavrankapetanovića odmah vratiti na Medicinu

Općinski sud u Sarajevu donio je sudsku mjeru osiguranja, kojom bi prof. dr. Ismet Gavrankapetanović trebalo odmah da bude vraćen na posao i raspoređen na poslove koje je obavljao prije prestanka ugovora o radu, na predmetu Ortopedija, katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Mjera osiguranja ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja postupka u predmetu.

– Mi smo zatražili ovu mjeru da ne nastanu štetne posljedice, koje bi mogle spriječiti realizaciju tužbenog zahtjeva, odnosno njegovih prava kada budu pravomoćno riješena tužbom, objašnjava nam Maida Galijatović, iz advokatskog tima prof. Gavrankapetanovića.

- OGLAS -

Navodi potom da bi mjera trebalo da spriječi promjene na Fakultetu, kao, na primjer, zapošljavanje nekog drugog na mjestu prof. Gavrankapetanovića na primjer.

– Mjera osiguranja se izvršava odmah, bilo bi neozbiljno da ovo ignorišu, jer bi to bilo novo krivično djelo, kaže Galijatović, napominjući da se na svim instancama već dokazalo da su prava prof. Gavrankapetanovića povrijeđena: i inspekcija je to utvrdila, i Ombudsmeni BiH, i UO UNSA.

- Advertisement -

I opet nikakve koristi!

Podsjećamo na to da nakon prelaska prof. Gavrankapetanovića s KCUS-a u Opću bolnicu njemu nisu htjeli obnoviti ugovor o radu na Medicinskom fakultetu, s glavnim obrazloženjem da je, odlaskom s KCUS-a, ostao bez nastavne baze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA