11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Netanyahu: Oni koji nam prijete nestankom, snosit će svu odgovornost

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je kako će Izrael nastaviti aktivnosti protiv uporišta Irana u Siriji i snaga iz Damaska koje pružaju podršku Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

”Mi radimo protiv Irana i snaga Sirije koje podržavaju agresivno ponašanje Irana“, rekao je Netanyahu u prvom komentaru o napadu izraelske vojske na položaje Irana u Siriji.

Netanyahu je govorio na ceremoniji otvorenja aerodroma u gradu Eilat, na jugu zemlje.

- OGLAS -

Tom prilikom je potvrdio kako su izraelske snage, nakon što je iz Irana lansiran projektil na izraelsku teritoriju, tokom noći izvedeni zračni napadi na uporišta Irana u Siriji.

Netanyahu je kazao kako je cilj Irana uništiti Izrael.

- Advertisement -

”Oni koji nam prijete nestankom, snose svu odgovornost. Zgazit ćemo one koji nas pokušavaju zgaziti“, poručio je izraelski premijer.

Dodao je i kako neće biti nijemi pred iranskim prijetnjama Izraelu.

“Mi nećemo šutjeti pred ovom agresivnošću i Iranom koji se vojno pokušava pozicionirati u Siriji. Komandant Zračnih snaga Irana Aziz Nasirzade jasno je izrazio namjeru da uništi Izrael“, kazao je Netanyahu.

Izrael je tokom noći izveo zračne napade na uporišta specijalnih snaga Failak al-Quds, koje djeluju pri Revolucionarnoj gardi Irana, u Siriji.

Izraelska vojska je saopćila kako su zračni napadi bili odgovor na projektil lansiran na Golansku visoravan, a koji je uništen odbrambenim sistemom ”Željezna kupola“.

U saopćenju se navodi kako su gađana mnoga uporišta među kojima su kampovi za obuku pripadnika Failak al-Qudsa i skladišta s oružjem.

S druge strane, prorežimska novinska agencija SANA pozivajući se na izjave vojnog zvaničnika, javila je kako je Izrael raketama s navođenjem s kopna i iz zraka napao sirijsku teritoriju, da je napad spriječio sirijski zračni odbrambeni sistem te da većina projektila nije pogodila cilj.

Netanyahu je 13. januara saopćio kako je izraelska vojska u posljednjih 36 sati pogodila uporišta Irana i Hezbolaha u Damasku, među kojima se nalaze i iranska skladišta oružja.

Izrael, uz objašnjenje da su na njegovu teritoriju iz Sirije i s Golanske visoravni lansirani projektili, od 2011. vrši napade na vojne tačke režima i Hezbollaha kojeg podržava Iran.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA