11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Magija Bavarske kroz oči Labuđeg kralja- Ludwiga II

Ovaj put donosimo priču o Ludwigu II “Labuđem kralju” Bavarske.

Memorijalni križ na jezeru Starnberg označava mjesto gdje je “Labuđi Kralj” Ludvig II Bavarski ubijen na ljeto 1886. godine. Okolnosti pod kojim je izgubio život su još uvijek zavijene velom misterije. Na godišnjicu njegove smrti ljudi se skupe na obali jezera. Kralj Ludwig koji je živio samo do svoje 40. godine i dalje živi u srcima Bavarskog naroda.

 

- OGLAS -

 

Agencije
 

Ludwig II je u očima Bavaraca poput lika iz bajke, a u historijsko nasljeđe je ostavio palače zbog kojih je Bavarska postala još ljepša i privlačnija. Mještani ove pokrajine zahvalni su što su ga nekda imali.

- Advertisement -

Putovanje ka dvorcima kralja iz bajke počinje na Chiemseeju, najvećem jezeru Bavarske. Tokom njegovog života vlada ga je kritikovala zbog preskupih projekata, ali oni danas služe kao ogromna turistička atrakcija. Brod će vas odvesti na otok kojeg je Ludwig kupio za njegov najvažniji građevinski projekat.

Herren ostrvo je stidljivom monarhu ponudilo osamu koju je tražio cijeli život. 1878. počeo je graditi Herrenchiemsee palaču. Ali u njemu je imao priliku da ostane samo nekoliko dana. Nakon njegove smrti, svi građevinski radovi su prekinuti, a zgrada je potom otvorena za javne posjete.

 

Agencije
 

Ludwig se divio apsolutističkim monarsima Francuske, a posebno je bio fasciniran palačom Luja XIV- Kralja sunca. Herrenchiemsee palača je trebala biti identična replika Francuskog Versaja, ali palače Bavarskog kralja nisu imale zvaničnu funkciju osim što su služile samo njegovom ugođaju. Ludwigova dvorana ogledala uveče je bila osvjetljena sa skoro 2000 svijeća.

 

Agencije

Kralj Ludwig je u ovom dvorcu proveo svega 10 dana pred kraj septembra 1885. Dok je boravio ovdje, kada bi noć padala, 35 sluga je moralo zapaliti sve svijeće u palači. Nakon toga sve sluge su morale otići kako bi kralj bio sam samcijat u palači– rekao je Werner Koch, kastelan Herrenchiemsee dvorca. Mnoge sobe u ovoj ogromnoj palači su do dana današnjeg ostale nedovršene.

Zapadno od Herrenchiemseeja se nalazi Neuschwanstein ili Labuđi dvorac, najpoznatiji dvorac u Bavarskoj.Labuđi dvorac privlači 1,3 miliona posjetitelja godišnje. Lokacija na vrhu stjenovite planine čini njegovu jedinstvenost.

 

Agencije
 

Kralj je kreirajući ovaj dvorac htio napraviti vlastiti idealni srednjovjekovni dvor. Ludwig je bio fasciniran pričama srednjeg vijeka. Sala za zabave u ovom dvorcu je zamišljena tako da je odavala počast viteštvu.

Ali, iza srednjovjrekovnog izgleda dvor su krasile moderne pogodnisti kao što je telefon. Neuschwanstein je čak i imao vodovodni sistem na svim spratovima i toplu vodu u kuhinji.

Nedaleko od njega nalazi se jedini Ludwigov dvor koji je sagradio za vrijeme svoga života, Linderhof. U njemu je Ludwig živio duži period svog života. Njegova izgradnja u baroknom stilu je završena 1874., a okružen je ogromnim parkom.

 

Agencije
 

Park se može pohvaliti umjetnom krečnjačkom pećinom Venus. Izgrađen u brdu, bazen u pećini je imao sistem zagrijavanja vode, ali i jedan od prvih sistema za električno zagrijavanje u čitavom kraljevstvu.

  - Magija Bavarske kroz oči Labuđeg kralja- Ludwiga II

Agencije
 

Najveće skrovište od svih njegovih dvoraca do kojeg se može doći laganom šetnjom je Kraljeva kuća na Schachenu. U planinama na 1900 metara nadmorske visine, Kralj Ludwig je staru lovačku kolibu pruredio u vlastiti svijet fantazije.

Agencije
 

Imao je Tursku sobu, dašak Orijenta u planinama Bavarske. Labuđi kralj Ludwig je ovdje dolazio na svoj rođendan, ogrnuo bi orijentalni ogrtač, pušio nargilu i pio turski čaj.

 

Agencije

Labuđi kralj Ludwig, Kralj iz bajke, je sa svojim dvorcima, građevinama i ljubavlju prema planinama zasigurno ostavio veliki trag na Bavarsku.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA