21.6 C
Sarajevo
07.05.2024

Čampara podnio inicijativu o zakonskoj provjeri diploma izabranih zvaničnika u KS

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara podnio je na današnjoj sjednici inicijativu za izradu zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve imenovane i izabrane dužnosnike u Kantonu Sarajevo kao i direktore, članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova i direkcija u KS.

Pojasnio je da je cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršene procese u KS, te da kompletan proces mora biti implementiran od strane nadležnih ministarstava i inspekcijskih organa uz puni uvid nadležne skupštinske komisije za obrazovanje.

Kroz inicijativu se traži da dokaz validnosti bude uvjet za bilo koje imenovanje od Vlade i Skupštine KS, a rezultati kontrole će dati odgovore na nekoliko ključnih pitanja kao što su da li je izabrani odnosno imenovani dužnosnik pohađao nastavni proces u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom, da li je ispunio sve semestralne obaveze u vezi sa predavanjima i vježbama, te da li je položio ispite u skladu sa propisanim i predviđenim rokovima.

– Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje najvažniji razvojni potencijal svakog društva, moramo na sve načine zaustaviti degradaciju obrazovanja. Cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo, rekao je ranije Čampara za  Vijesti.ba.

- OGLAS -

Dodaje da kompletan proces mora biti implementiran od strane nadležnog ministarstva i inspekcijskih organa uz puni uvid nadležne skupštinske komisije za obrazovanje i redovno izvještavanje Skupštine i javnosti.

– Istovremeno, tražit ćemo da dokaz validnosti bude preduvjet za bilo koje imenovanje od strane Vlade ili Skupštine KS, kaže Čampara.

- Advertisement -

Napominje  kako bi kontrola trebala utvrditi da li je izabrani odnosno imenovani zvaničnik pohađao nastavni proces u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom, da li je ispunio sve semestralne obaveze u vezi sa predavanjima i vježbama u skladu sa nastavnim planom i programom, te da li je položio ispite u skladu sa propisanim i predviđenim rokovima nastavnog plana i programa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA