10 C
Sarajevo
30.04.2024

Ranko Petrušić: Mladi mogu ostati u BiH. Trebamo prodavati finalni proizvod, a ne sirovinu

Ranko Petrušić, osnivač i direktor Centra za informatički razvoj InfoARS iz Banja Luke je uspio pa je sa ekipom projekta Imam ideju razgovarao o svom dugom i trnovitom putu od volontera do direktora.

”Morate prvenstveno puno raditi i nikada ne smijete odustati od svojih ideja. Mladim ljudima je ipak priprema najteža, jer obično ne znaju s čim se susreću, a takav je bio i moj slučaj. Nisam znao koji će biti moji izazovi, a sada s ove pozicije kažem da je najveći izazov znanje odnosno sticanje novih iskustava.”

Zbog svojih postignuća primjer je mnogim mladim ljudima u BiH. On se ne zaustavlja. Ide dalje.

- OGLAS -

”Djelimično sam ostvario svoje snove i želje. Život je dug, a spisak mojih želja još duži i želim da ih što više ostvarim.” 

Kako mu je znanje bilo najveći izazov, Ranko sada mladima pomaže da taj izazov lakše prevaziđu. Na InfoARS edukativni centar je ponosan, ali u početku nije sve tako bilo bajno.

” InfoARS centar tek danas ima smisla. Moja prva ideja je bila razvoj naprednog knjigovodstvenog programa, ali je nakon neuspjeha nastao edukativni centar, što ustvari i predstavlja InfoARS. Sve je nezvanično počelo 2009. godine. Imali smo malu, premalu kancelariju u kojoj smo razvijali taj knjigovodstveni program. Nakon 6,7 mjeseci rada i doživljenog neuspjeha, bilo mi je teško. Bilo me stid, ali nisam odustajao. Osjećao sam se bespomoćno, jer je programer koji je radio na razvoju tog programa dobio bolju ponudu i otišao. Jedno jutro sam sjedio u toj maloj kancelariji kada je neko pokucao na vrata. U kancelariju je ušao mladić i kazao da se želi prijaviti na oglas za posao programera. Začuđeno sam ga gledao zbog toga što je taj oglas objavljen prije 8 mjeseci i bio je završen. Svejedno, objeručke sam ga dočekao, ali tada mi je on rekao da uopšte ne zna programirati i da samo zna malo raditi u Wordu i Excellu. To mi je bilo simpatično, pa sam s njim otišao na kafu. U njegovim očima sam vidio veliku želju za znanjem i tada mi je sinula ideja o osnivanju edukativnog centra. Mjesta gdje ćemo ljudima pružiti mogućnost da uče i usavršavaju svoja znanja. Pitao sam ga bi li pristao da druge ljude uči onome što već zna. On je oduševljeno pristao ali nismo imali računara, pa je onda to bio najveći problem. Onda smo odlučili da napravimo plakate, polijepili smo ih po cijelom gradu i čekali smo ljude da se prijave. Planirali smo obuku za 30 ljudi, ali se prijavilo njih 22. I to je bila jedna vrsta neupjeha jer smo bili u minusu, ali smo nakon 2 godine došli na pozitivnu nulu i od tada samo napredujemo i razvijamo se”, kaže Ranko objašnjavajući šta je bio okidač svega:

”Ključni momenat se desio tokom mog srednjoškolskog obrazovanja. Nisam imao sve na dlanu kao što veliki broj djece danas ima. Tokom prakse u srednjoj školi sam se prvi put susreo sa računarom i rodila se ljubav na prvi pogled. Tada kući nisam imao računara i htio sam da naučim slijepo kucanje. Onda sam, da bih to savladao, napravio tastaturu u orginalnoj veličini, zalijepio je na krevet i svaki trenutak slobodnog vremena koristio da učim i vježbam. Ključ uspjeha je u trudu, usvajanju novih znanja i vještina koje će Vam kasnije pomoći da budete brzi i efikasni.”

Problem mladih je strah, kaže Ranko:

”Mlad čovjek ima dosta strahova i potrebno mu je određeno iskustvo da bi uspio. Ali velika pozitivna energija je pokretač svega. Njom možete pobijediti strah i sve izazove. Izuzetno važna je i podrška porodice. U mom ličnom slučaju, porodica mi je i dan danas ključna stvar za uspješno poslovanje.”

Ranko je svojim primjerom pokazao da se u BiH mogu ostvariti snovi i poručio je mladim ljudima da ostanu ovdje.

”Odlivom radne snage iz BiH poslodavci će povećavati plate, ali će tražiti više od svojih radnika. Više znaja i efikasnosti, ali i informatičkih vještina. Jednostavno u takvom smjeru se kreće svijet. U Zapadnoj Evropi također ne cjeta cvijeće. Primanja su veća, ali su i troškovi izuzetno visoki. Ovdje može jako lijepo da se živi, ali je jako važno da ulažemo u svoje znanje i da budućnost kreiramo ovdje. Ne trebamo prodavati sirovinu, nego finalni proizvod.”

Rankov savjet svim mladima je da ne čekaju državu i pomoć drugih. Ustanite, krenite i pokrenite se već danas, kaže Ranko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA