26 C
Sarajevo
30.04.2024

Vlada KS – Izvršiti nadzor nad organima uprave, ustanovama i javnim preduzećima

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić rekla je da se veliki broj institucija ne pridržava u potpunosti Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica, čiji je osnivač KS.

Ostale ministrice i ministre u Vladi upoznala je i sa činjenicom da je zastupnik u Skupštini KS Dževad Poturak u ranijem periodu problematizirao ovo pitanje, te ustvrdio da se od februara 2020. ne objavljuju propisi i sve ostale informacije koje bi ostvarile javnost rada svih kantonalnih pravnih subjekata u skladu sa spomenutom uredbom.

Ministrica Brčić je kazala kako je spomenuti zastupnik tražio da bude izvršen nadzor nad primjenom Uredbe, ali trenutna Vlada nema informacije zašto taj postupak nije okončan.

- OGLAS -

Razmatrajući sve to, Vlada KS je danas donijela zaključak te obavezala ministarstva da izvrše nadzor nad svim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim preduzećima, ustanovama i ostalim kantonalim pravnim licima da to urade i upotpunosti primjene sve propisane norme iz ove uredbe.

– Ta aktivnost će prema zaključku Vlade biti okončana do kraja februara, o čemu ćemo javnost obavezno informirati – najavila je Brčić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA