15 C
Sarajevo
20.09.2024

Sjeverna Koreja želi mir i dobre bilateralne odnose sa SAD-om

Sjevernokorejski ambasador u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Han Tae Song, također je izjavio na Konferenciji o razoružavanju pod sponzorstvom UN-a da će Pyongyang nastaviti da radi na uspostavi “trajnog i održivog mirovnog mehanizma na Korejskom poluotoku”.

Samit iz juna prošle godine između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa donio je dramatičan preokret u odnosima dvije zemlje koji su bili “najneprijateljskiji na zemlji” i doprinio je trajnom miru i sigurnosti na podijeljenom poluotoku, kazao je Han.

– On je aludirao na zajedničku izjavu dvojice čelnika nakon samita u Singapuru i na Kimovu novogodišnju poruku, rekavši: “U skladu s onim što smo objavili da više nećemo izvoditi probe nuklearnog oružja i nećemo ga širiti, mi smo poduzeli razne praktične mjere. Ukoliko SAD odgovore na naše napore mjerama vrijednim povjerenja i odgovarajućim političkim akcijama, bilateralni odnosi razvijat će se briljantno brzim tempom u procesu poduzimanja istorijskih mjera”.

- OGLAS -

Han je izjavio Reutersu da nema nikakve infiormacije o predstojećem drugom samitu između Kima i Trumpa.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova izjavio je Reutersu u Davosu prošle sedmice da Sjeverna Koreja mora poduzeti konkretne mjere ka limitiranju svog programa nuklearnog naoružanja kao što je demontiranje njenog glavnog nuklearnog kompleksa i omogućavanje međunarodnih inspekcija koje bi potvrdile taj proces.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA