15 C
Sarajevo
20.09.2024

Venecuela: Protesti opozicije, traže da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći

Građani Venecuele koji podržavaju opoziciju i ne prihvataju legitimitet predsjednika države Nicolasa Madura ponovo su izašli na ulice i protestovali, javlja Anadolu Agency.

Naime, nakon poziva Juana Guaida, lidera opozicije u Venecueli koji se 23. januara proglasio privremenim šefom države, građani su se okupili na nekoliko lokacija u prijestolnici Caracasu.

Okupljeni su nosili zastave Venecuele i transparente s natpisima: “Kraj represiji” i “Želimo novu vlast i slobodne izbore”.

- OGLAS -

Građani su tražili da vojska podrži Guaida kao i da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći u zemlju.

S druge strane, Guaido je u obraćanju na Centralnom univerzitetu Venecuele kazao da su građani ponovo na ulicama iako su mnogi mislili da su zastrašeni.

- Advertisement -

“I u subotu ćemo također biti na ulicama. Ne idemo nikud iz ove zemlje. Štaviše, želimo da se vrate svi oni koji su napustili državu”, rekao je lider opozicije, dodajući kako će svi protesti biti održani na miran način.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u parlamentu te zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Juana Guaida koji se 23. januara proglasio privremenim šefom države.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

S druge strane, Turska, Iran, Rusija, Kina, Bolivija, Meksiko, Kuba i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast izabranog predsjednika Venecuele Nicolasa Madura.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA