11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Kako je Kenan Kodro potpisao za Athletic Bilbao, u kojem mogu igrati samo Baski?

Poznavaoci fudbalskih prilika u Evropi dobro su upoznati sa nepisanim i nezvaničnim pravilom, prema kojem za Athletic Bilbao, odnosno za prvi tim ovog kluba, ne može da zaigra niko ko nema veze sa Baskijom.

I u tome ima istine. Cantera (na baskijskom bukvalno znači kamenolom ili rudnik) je riječ koju možda niste čuli, a ona označava politiku Athletica, kluba u kojem ne smiju igrati stranci. Preciznije, svaki igrač ovog kluba mora biti rođen u Baskiji (sedam regija, od čega su četiri u Francuskoj i jedna u Pamploni) ili mora provesti cijeli juniorski staž u Baskiji.

Kenan Kodro, fudbalski A reprezentativac BiH, danas je potpisao ugovor sa Athleticom do 2022. godine. Na prvi pogled do Kodrinog transfera “nije smjelo” doći. Ali…

- OGLAS -

Kodro junior je rođen u baskijskom San Sebastianu, gdje se njegov otac Meho proslavio igrajući za Real Sociedad, iz kojeg je osigurao transfer u Barcelonu.

Naš reprezentativac ispunjava i onaj drugi uvjet. Na baskijskom teritoriju naučio je fudbalske vještine, a tamo je živio i igrao sve do 24. godine za Real Sociedad i Osasunu prije nego što je otišao na evropsku turneju na kojoj se i nije baš proslavio. U godinu i po promijenio je čak tri kluba – Mainz, Grasshoppers i Copenhagen, a sada se odlučio vratiti u Španiju.

- Advertisement -

A Kodro je u klubu postao tek osmi “stranac” u historiji (strancima se smatraju i svi španski državljani koji nisu Baski). Prije njega dres baskijskog ponosa obukli su Cristian Ganea (Rumunija), Vicente Biurrun (Brazil), Bixente Lizarazu (Francuska), Fernando Amorebieta (Venecuela), Javier Iturriaga (Meksiko), Aymeric Laporte (Francuska) i Inaki Williams (roditelji iz Liberije).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA