15 C
Sarajevo
09.05.2024

Deblokirani računi, brezanskim i zeničkim rudarima isplaćene plaće za januar

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) deblokirala je račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza pa su zeničkim i brezanskim rudarima danas isplaće plaće u bruto iznosu za januar ove godine – potvrdili su u izjavi za Fenu direktori tih preduzeća, Dragan Peranović (Zenica) i Muamer Omerhodžić (Breza).

Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedjeljak održan u zgradi Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te JPEPBiH, Vlade i Porezne uprave Federacije BiH.

– Računi su nam deblokirani i isplatili smo plaće i topli obrok za januar. Tek trebamo potpisati ugovor o reprogramu dugova za doprinose, ali više ništa nema sporno – kazao je u izjavu za Fenu direktor zeničkog rudnika Dragan Peranović.

- OGLAS -

On napominje kako su za 1.240 radnika tog preduzeća isplatili oko 2.650.000 KM, ali da će u toku ove godine, u sklopu rekonstrukcije, oko 400 radnika biti poslano u penziju ili zbrinuto na drugi način.

-Računa se da ćemo sa preostalih oko 800 radnika moći raditi još, najmanje 15-ak godina. Tek kada potpišemo ugovor o reprogramu dugovanja na 10 godina, znat ćemo kolika će nam biti mjesečna rata – napominje Peranović.

- Advertisement -

Dug zenilčkih rudnika iznosi oko 153 miliona KM, ali Peranović napominje kako su veliki dio tog duga zatezne kamate te dugovi za zdravstvo, od kojih je veliki dio dospio u zastaru.

Direktor brezanskog Rudnika Mumaer Omerhodžić potvrdio je da su plaće i topli obroci uplaćeni na račune za 1.181 zaposlenika te kompanije te da čekaju izvještaje banke o transferu oko 2.450.000 KM. Brezanski rudnik, koji duguje oko 110.000.000 KM, ističe Omerhodžić, također će potpisati ugovor o reprogramu na 10 godina, kada će se znati kolika će biti mjesečna rata koju će morati uplaćivati na račune PUFBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA