15 C
Sarajevo
21.09.2024

Prvi smrtni slučaj od posljedica gripe u Sarajevu

Federalnom zavodu za javno zdravstvo danas je u Sarajevu prijavljen prvi smrtni slučaj od posljedica gripe.

Inače, još dva smrtna slučaja vežu se za gripu, jedan u Tuzli, drugi u Zenici, ali su ih registrirali kantonalni zavodi. Slučaj iz Tuzle prijavljen je Federalnom zavodu, ali pacijent je, kako tvrde, bio negativan na virus gripe.

– Od 194 testirana uzorka, 77 je pozitivno na virus gripe tip A, i to 46 podtip AH3N2 i 31 na AH1N1 (pgm09). Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe. Preminuli pacijent je starije životne dobi i kod njega je izoliran virus gripe tip A, podtip AH3 – izjavili su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

- OGLAS -

U Republici Srpskoj od 21. januara od virusa gripe preminulo je ukupno 26 osoba.

Sezona gripe i prehlade češća je tokom hladnih mjeseci, jer virus gripe duže preživljava na hladnom i suhom zraku. Često se simptomi gripe zanemaruju, tako da se ne pokušava ni adekvatno liječiti.

- Advertisement -

Virus se prenosi putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem.

Simptomi se javljaju iznenada, uključuju pojavu groznice, kašalj, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, grlobolju. Većina se oporavi za sedam dana. No, gripa može dovesti do ozbiljnih komplikacija te do smrtnog slučaja, naročito kod osoba s povećanim rizikom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA