11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Bijedić: Ako ne uđemo u vlast, državu predajemo Zagrebu i Beogradu

Stranke Bh. bloka, SDP, DF i Naša stranka, nakon današnjeg sastanka, odlučile su da ne idu u vlast na državnom i entiteskom nivou. Bolje rečeno, dio aktera današnjeg sastanka bio je protiv ulaska u vlast, a dio za. Protiv odluke da se ne ide u vlast je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, ubjedljivo najjače kantonalne organizacije unutar SDP-a.

On je za Faktor naglasio da je odluka Bh. bloka takva kakva jeste, ali da je on lično na današnjem sastanku zastupao suprotne stavove.

– Ključna će biti odluka Glavnog odbora SDP-a, koji će zasjedati u subotu. Tada ćemo odlučiti kako će SDP ići dalje. Moj stav i stav Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, koji nosi 37 posto glasova partije na nivou BiH, su sasvim drugačiji. Mi smo za ulazak u vlast. Na zadnjoj sjednici Kantonalnog odbora 90 posto članova je podržalo ulazak u vlast. Samo ulaskom u vlast možemo nešto promijeniti – kaže Bijedić.

- OGLAS -

Bijedić je dao odgovor i na po mnogima ključno pitanje, a to je šta se može desiti ukoliko SDP odluči da ne uđe u vlast.

– Ako ne uđemo u vlast državu predajemo Zagrebu i Beogradu – odgovorio je kratko.

- Advertisement -

Kada je u pitanju Glavni odbor SDP-a rekao je da očekuje diskusiju o tome treba li SDP sa dijelom Bh. bloka u vlast na svim nivoima ili ne.

– Bez obzira na odluku Bh. bloka i bez obzira kako će se odrediti Glavni odbor SDP-a, mi ćemo u Tuzlanskom kantonu ići u formiranje vlasti. Mi smo tu pobjednici i pravit ćemo vlast sa strankama koje su državotvorne i s kojima imamo sličnu programsku orjentaciju – istakao je Bijedić.

Odgovorio je i onima koji mu spočitavaju da priželjkuje saradnju sa nacionalnim strankama, konkretno SDA.

– Nisam spreman da žrtvujem državu zbog sitnih političkih interesa. SDA nije savršena i imala je puno grešaka u dosadašnjem radu i ne slažemo se s mnjogo njihovih poteza i postupaka, ali mi moramo ući u vlast da to korigujemo da pokušamo da mijenjamo stvari – zaključio je Bijedić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA