7 C
Sarajevo
30.04.2024

RS ne pristaje na Izetbegovićevu ucjenu

 Iz RS poručili su da neće pristati na ucjenu Bakira Izetbegovića, lidera SDA, koji je rekao da se najavljena apelacija ove stranke o preispitivanju imena RS pred Ustavnim sudom BiH može povući ako se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predomisli i počne da poštuje ranije donesenu odluku o putu BiH ka NATO-u.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je “Nezavisnim” da za uslovljavanje ne postoji nijedan argument ili činjenica.

“Kao što sam i ranije , RS je dejtonska kategorija. Alija Izetbegović je u ime bošnjačkog naroda 1995. godine potpisao Dejtonski sporazum i Ustav BiH kao njegov sastavni dio, kojim je jasno verifikovan naziv RS. Svakom je jasno da je tu riječ o direktnom kršenju i Ustava i Dejtonskog sporazuma i da od te priče nema ništa”, rekao je Čubrilović.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže da je ovom izjavom Izetbegović priznao da ideja apelacije nije bila ozbiljna, već da se radilo samo o alatu za političku ucjenu.

- OGLAS -

“Nismo pristali na političke ucjene ni tada, nećemo pristati ni sada. To je za SNSD nedopustivo, a kad je u pitanju put prema NATO-u, dužni smo da poštujemo sve odluke Narodne skupštine RS koja nas obavezuje da poštujemo Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti RS”, rekao je Kovačević za “Nezavisne” pripisavši ovu Izetbegovićevu izjavu problemima koje ima u FBiH, a koje ne može da riješi.

I Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, za “Nezavisne” su rekli da se o imenu RS ne može pregovarati.

Govedarica kaže da se pokazalo tačnim ono na što je on, kako kaže, upozoravao ranije, a to je da će biti pokrenuta inicijativa za ukidanje imena RS kako bi riješila “mali problem” tako što će napraviti “veliki problem”.

“Jasno je da SDA hoće da napravljeni veliki problem zanemari s namjerom da riješi manji, a to je formiranje Savjeta ministara sa SNSD-om. Naravno, nije cilj bila apelacija, već manipulacija, i tu je jedina nepoznanica da li je SNSD prikriveno učestvovao u svemu tome. Veoma jasno sam tada naznačio da je to smišljen plan kako i na koji način SDA treba da zakopa ratnu političku sjekiru sa SNSD-om, da pređu preko svega i sa onim političkim snagama koje su potpisale MAP naprave politički dogovor i u konačnici formiraju Savjet ministara”, smatra Govedarica.

“Mislim da je priča o imenu RS izuzetno štetna, neprimjerena i neće doprinijeti stvaranju bolje političke atmosfere”, ističe Borenović i smatra da se se radi o ozbiljnoj trgovini i saradnji između Izetbegovića i Dodika.

“Šta će to dalje značiti, najbolje znaju njih dvojica. Očigledno su u svakodnevnoj komunikaciji i dogovaraju iznošenje stavova u javnosti”, zaključuje Borenović.

Govoreći o stavovima opozicije da se radi o dogovoru između SNSD-a i SDA, Kovačević kaže da takve komentare mogu iznositi samo ljudi nedorasli politici, te je ustvrdio da je SNSD pozivom svim strankama na ujedinjenje demonstrirao želju da profitira RS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA