16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Djevojčica Amina Mekić govorila o genocidu u Srebrenici u Domu Lordova (FOTO)

U Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. U okviru programa prisutnima su se obratila čak četiri lorda i tri člana Britanskog parlamenta. Najmlađi govornik bila je sedamnaestogodišnja Amina Mekić koja je govorila o iskustvu njene porodice, ratnim traumama i gobitcima članova najuže porodice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Amina Mekić rođena je u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva. “U ratu smo izgubili mnogo članova najuže porodice. Nedavno smo pronašli ostatke mog dede i daidže. Mi ne znamo kako i gdje su ubijeni. Još uvijek niko nije odgovarao za njihovu smrt, i ako je je od toga prošlo više od 25 godina. Mnogi od nas su raseljeni širom svijeta, moja porodica je tokom rata došlu u Birmingham, Velika Britanija. Od početka sam pohađala Bosansku dopunsku školu u Birminghamu a takođe sam član bosanske folklorne grupe “Mladost Bosne.”

Aminin govor bio je tužan, ali u isto vrijeme protkan ponosom. Ponosom što je jedna mlada Bosanka smogla snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice i svoga naroda na jednom prominentnom mjestu kao što je Dom Lordova. Nakon predstavnjanja teme Amina je izjavila: “Biti u prilici da govorim u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine bila je čast, što mi je omogućilo da dalje razvijam razumijevanje genocida u Srebrenici. Uvijek ću biti zahvalna fondaciji “Remebering Srebrenica” za posao koji oni rade zajedno sa BH UK Network (Zajednicom BH udruženja u Velikoj Britaniji) i što su mi omogućili da sudjelujem u nečemu tako značajnom za našu domovinu.”

- OGLAS -

Tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za 2019 godinu je “Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

- Advertisement -

Prisutnima su se obratili Lord Bourne iz Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Gospodin Wallace iz Tankerness QC; prijedorčanka Amra Mujkanović kao i Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA