20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Kopija igre Super Mario Bros prodata za 100.115 dolara

Prema podacima aukcijske kuće Heritage Auctions, igru je kupila grupa kolekcionara koji će dijeliti vlasništvo nad njom.

– Super Mario Bros nije samo najprepoznatljivija igra svih vremena, već igra koja je spasila industriju videoigara osamdesetih godina. U pogledu rijetkosti, popularnosti i važnosti za kolekcionare, ova igra ima sve. Mario je najpoznatiji fiktivni lik na svijetu, čak više i od Mickeyja Mousea. Super Mario Bros lansirao je najveću svjetsku franšizu igara, a ova kopija je jedini poznati zapečačeni primjer – kazao je Deniz Kahn, predsjednik Wata Games.

Ova kopija originalnog Super Marija napravljena je 1985. godine. Nintendo je kreirao Super Mario Bros diskete od 1985. do 1994. u raznim varijantama. Prve verzije su zapečačene naljepnicama i bile su dostupne samo u New Yorku i Los Angelesu. Kopija koja je prodata za više od stotinu hiljada dolara upravo je jedna od onih sa naljepnicom i certifikatom Wata Games.

- OGLAS -

– Iznad umjetničkog i historijskog značaja, ova igra je vrhunski očuvana – kaže Kenneth Thrower, suosnivač Wata igara.

Nije prvi put da je Nintendova igra dosegla veliku cifru. U 2014. godini kopija rijetke igre Nintendo World Championships prodata je za 100.088 dolara na eBayju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA