20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Posljednja poruka NASA-inog rovera će vas rastužiti

Bila je namjenjena da traje 90 dana, a onda se roverica Opprotunity držala snažno 14 godina sve do žestoke pješčane oluje koja je u julu 2018. prekrila njene solarne panele. Naučila nas je nebrojeno puno stvari, dokazala da je bilo vode na Marsu, pretpostavila da je Crvena planeta u prošlosti mogla biti naseljiva, te se vrijedno kotrljala 45 kilometara (trebala je samo 1000 metara) prije nego što je zaustavljena na mjestu simboličnog imena – Dolina ustrajnosti.

NASA je otkrila i kako je pokušala probuditi, te kako je zvučala posljednja poruka koju nam je roverica poslala. 

Polano je čak 1000 komandi za buđenje, slali su ih svakog dana…

- OGLAS -

Slali su i pjesme I Will Survive (Gloria Gaynor), Wake Me Up Before You Go-Go (Wham!), a posljednji put su je pokušali probuditi sa slavnom ljubavnom pjesmom I’ll Be Seeing You koju je otpjevala Billie Holiday.

Jacob Margolist, novinar, otkrio je na Twitteru i kako je izgledala posljednja poruka koju je Opportunity poslala naučnicima NASA-e:

- Advertisement -

“Moja baterija je pri kraju, a sve je veći mrak oko mene.”

Naučnici, ali i brojni korisnici društvenih mreža, maloj roverici odali su veliku počast na Zemlji, a mnogi nisu krili da su i plakali.

“Iako je to samo mašina koja se ugasila, jako, jako nam je teško. Sve je ovo vrlo emotivno, ali morali smo odustati”, kazao je John Callas, projekt menadžer pri NASA-i.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA