17 C
Sarajevo
26.10.2024

Ministarstvo odbrane BiH: Obuka pilota košta od 300.000 do 400.000 eura

Oružane snage BiH nisu ostale bez pilota. Naime, nedavo je u medijima, u prilično dramatičnom tonu, objavljena informacija kako je OSBiH u posljednje tri godine napustilo 10 pilota. Od tog broja sedmero ih je otišlo u penziju, jedan pilot je umro, a dvoje ih je iz drugih razloga napustilo službu u OSBiH.

Međutim, kako nam je rečeno iz Ministarstva odbrane BiH, OSBiH trenutno imaju 72 pilota. Također napominju kako je u istom periodu, odnosno u posljednje tri godine, prestao radni odnos za još 19 pripadnika zrakoplovno-tehničke službe.

U istom periodu u Oružane snage BiH je primljen jedan pilot, kao i osam pripadnika zrakoplovno-tehničke službe, kao što su mehaničari i slično.

- OGLAS -

“Ministarstvo obrane BiH trenutno ne vrši obuku novih pilota, ali intenzivno pregovora s prijateljskim zemljama s ciljem obnavljanja ovog specifičnog kadra. Na sastanku s visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske prošle sedmice razgovarano je o saradnji OSBiH i Turske, posebno u oblasti školovanja i obuke. S tim u vezi dogovoreno je besplatno školovanje za nekoliko pilota helikoptera, a razmatrane su i dodatne opcije kojima bi turska strana omogućila besplatno školovanje za još veći broj pilota OSBiH”  saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz analiza nekih ponuda prijateljskih zemalja za obukom pilota na komercijalnoj osnovi, proizilazi da obuka traje od jedne do jedne i po godine, uz uvjet završenog visokog obrazovanja. Takva obuka košta od 300.000 do 400.000 eura, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA