8 C
Sarajevo
27.10.2024

Okončan sastanak SDA i A-SDA, približeni stavovi o vlasti

Delegacije SDA i A-SDA predvođene predsjednicima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Nerminom Ogreševićem razgovarale su u centrali SDA u Sarajevu, pišu Vijesti.ba. 

Tema razgovora bila je formiranje vlasti na državnom nivou, kao i na nivou Federacije BiH.

“Stvari se kreću u dobrom smjeru i da se nagovještava buduća koalicija na federalnom i državnom nivou, kao i na nekom od kantona”, rekao je Bakir Izetbegović nakon sastanka.

On je dodao kako su ove dvije stranke srodne i da dijele slične poglede po mnogim pitanjima, prenose Vijesti.ba.

- OGLAS -

“Korisno je razgovarati. Ovaj naš današnji razgovor stvorio je pretpostavke da u narednim koracima možemo raditi na saradnji dvije stranke. Spremni smo da kapacitet SDA pojačamo uz saglasnost da je bitno da se što prije formira vlast, a A-SDA je spremna pojačati taj bošnjački front koji se bori za EU i NATO put BiH”, istakao je predsjednik A-SDA Nermin Ogreščević.

Na novinarsko pitanje šta je interes A-SDA, Ogrešević je kazao da je to država BiH.

- Advertisement -

– Mi smo pozvani od strane SDA na sastanak da razgovaramo oko formiranja vlasti. I njihovo je također mišljenje da učešće A-SDA u vlasti ne bi bilo viška i zasigurno da je bitno da taj politički potencijal i taj front bude što jači – dodao je Ogrešević.

Obaveza A-SDA je da razgovara, a ovu stranku, kako je naveo, u konačnici zanimaju konkretni stvari i potezi kako bi nakon nekog vremenskog perioda mogli reći da je ostvaren dio onoga su oni zagovarali.

Novinare je zanimalo kako Izetbegović komentariše izjavu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojše Radmanovića, koji je rekao da ako SDA nastavi insistirati na NATO putu BiH, neće biti ni formirano Vijeće ministara.

– Mi insistiramo na Ustavu i vladavini zakona, a to znači i Zakona o odbrani. Ne možemo mi to tako kao na “švedskom stolu” birati – ovo hoćemo, ovo nećemo. Prema tome, mi očekujemo da potencijalni mandatar, gospodin Tegeltija ili već koga SNSD predloži da program rada, i očekujemo da ne bude s njihove strane uslovljavanja, da ovaj problem koji su oni napravili, ne mi, na neki način riješe. Da nađu izlaz iz ove situacije, kako bismo mogli podići ruku za kandidata iz SNSD-a. Dakle, samo Ustav i vladavina zakona, ni više ni manje – poručio je Izetbegović.

Na pitanje koga vidi kao budućeg premijer Federacije, lider SDA je kazao da je ”Fadil Novalić dobro radio” tokom manadata na izmaku.

”Mislim da je gospodin Novalić dobro radio. To je moje mišljenje”, dodao je potcrtavši da će odluku donijeti organi stranke.

A-SDA u Parlamentu FBiH ima dva zastupnika, dok u Predstavničkom domu PS BiH ima jednog.

Podsjećamo, SDA je jučer bila domaćin sastanka delegaciji SBB-a, a lider SDA Bakir Izetbegović najavio je i uskoro održavanje sastanka s rukovodstvom PDA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA