6 C
Sarajevo
28.10.2024

Počeo Ekonomski forum BiH, Dodik: Privatizacija u BiH je osigurala nekoliko bogatih porodica

Forum je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a njegova centralna ideja odnosi se na uspostavljanje platforme za inciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademskog sektora i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji.

– Svjedoci smo sa koliko problema se suočavaju svi u BiH , a na ovaj način mi pokušavamo da uspostavimo dijalog, dakle ne samo da identificiramo šta su problemi s kojima se sreće bh. javnost , nego i da damo konkretne preporuke i prijedloge za rješavanje problema – izjavila je dekanesa EFSA Jasmina Selimović.

Predhodna dva foruma, prema njenim riječima, već su rezultirala određenim prijedlozima i rješenjima koji se mogu naći u zvaničnim dokumentima zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, u njihovim politikama i pravcima koje su identificirali.

- OGLAS -

Ovogodišnji forum, kako je dodala, naglašava važnost regionalne saradnje, u organizaciju je uključena Austrija, kao zemlja koja je najznačajniji i njaveći investitor u BiH o čemu će biti riječi na posebnom panelu.

Forum će obuhvatiti tri panela koji su posvećeni konkurentnosti, ekonomskoj saradnji s Austrijom, te unapređenje poslovnog okruženja BiH.

- Advertisement -

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ovom prilikom kazao je da je ohrabren činjenicom da se ove teme stavljaju na dnevni red.

“Očigledno je da bh. ekonomija nije u sjajnoj situaciji pa ni pristojnoj. Mislim da smo olako ušli u proces privatizacije i da smo olako nasjeli na priču da prodamo sve naše fabrike. Otvorili smo granice a da nismo izgradili ekonomiju. Ni danas nismo uspjeli da zaposlimo isti broj ljudi kao što je bio prije rata. Gubimo mlade, ali to nije samo do nas, to je dio i strategije razvijenih zemalja koji usisavaju našu radnu snagu”, istakao je Dodik.
Dodao je da se mora zaustaviti sistem odlaska.

“Potrebne su nam investicije, trebamo zaustaviti sve političke debate. I posvetiti se infrastrukturi, izgradnji elektrana, praviti IT gradove, kako bi zadržali mlade. Jedna od tema danas je konkurentnost, kako mislite da budemo konkurentni sa valutnim odborom? Da li nam treba Centralna banka BiH koja nije na slobodnom tržištu?”, zapitao se Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH mora da redefinira neke stvari, kao što je Centralna banka BiH.

“Svi u EU najavljuju tešku godinu, da li smo mi na to spremni. Mislim da ima energije da ovo uradimo, mislim da smo prerano gurnuti na slobodno tržište, izgubili smo potencijale. Privatizacija je samo stvorila nekoliko bodatih porodica i to je sve što imamo”, naglasio je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA