7 C
Sarajevo
30.04.2024

Haradinaj: Na Kosovu i dalje 1.647 nestalih lica

Nestala lica su rana za sve, bez obzira na etničku pripadnost, izjavio je premijer Kosova Ramush Haradinaj na sastanku sa predstavnicima udruženja porodica nestalih lica iz svih etničkih zajednica na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Haradinaj je rekao da se nada da će se jednoga dana postići sporazum sa Srbijom o recipročnom priznanju, kao i pomirenju, koje će, po njegovom mišljenju, ići teško ukoliko porodice nestalih ne pruže ruku pomirenja.

“Znamo da je još uvek 1.647 nestalih, od kojih je 444 Srba. Neki se vode kao nestali pre rata, neki nakon rata. To je rana za sve nas, bez obzira na etničku pripadnost”, kazao je premijer.

- OGLAS -

Današnji sastanak je sazvan, kako je istakao, da bi se razgovaralo o zakonskoj poziciji nestalih lica, odnosno zakonskoj nadoknadi porodicama nestalih lica, kao i o podršci udruženjoma porodica nestalih na Kosovu. Haradinaj je rekao da će sutra Vladi Kosova predložiti dodeljivanje određenog logističkog budžeta svakom od upkupno 24 udruženja nestalih lica.

Haradinaj je istakao da će Pregovaračkoj ekipi Kosova za dijalog sa Srbijom preporučiti da kontaktira udruženja porodica nestalih lica.

Dok je Jahja Lluka, član Vladine Komisije za nestala lica i savetnik premijera Haradinaja, istakao da su mesečne nadoknade od 160 eura porodicama nestalih lica nedovoljne da zadovolje životne potrebe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA