16 C
Sarajevo
21.09.2024

Španci su najzdraviji na svijetu, šta je sa Bosancima i Hercegovcima

Za razliku od ove evropske južnjačke nacije, za Bosance i Hercegovce se i ne može reći da imaju zdrav život, ako je suditi na osnovu izvještaja ovog medija.

Na listi od 169 država svijeta, Bosna i Hercegovina je pozicionirana na 42. mjestu. Od zemalja u regionu, samo lošije su pozicionirane Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Španija je uspjela sa trona skinuti drugu južnjačku državu Starog kontinenta – Italiju. Izvještaj se odnosi na 2019. godinu, a nazvan je Bloomberg Healthiest Country kojim je obuhvaćeno 169 država na osnovu nekoliko zdravstvenih indikatora.

- OGLAS -

Prije dvije godine kada je Bloomberg posljednji put radio istraživanje, Španija je bila na šestom mjestu.

Još četiri evropske nacije su među deset najzdravijih na svijetu – Island koji je na trećem, Švicarska koja je na petom, Švedska koja je na šestom i Norveška koja je na devetom mjestu.

- Advertisement -

Među azijskim nacijama su najzdraviji Japanci. Globalno, nalaze se na četvrtoj poziciji, smjenivši Singapur koji je sada osmi. Australija i Izrael su na sedmom odnosno desetom mjestu.

Indikatori na osnovu kojeg je Bloomberg vršio rangiranje država po ovom pitanju su očekivana dužina životnog ciklusa, kao i rizici od konzumacije duhana i pretilosti. Uzeti su u obzir i prirodni uslovi života, kao što je dostupnost čiste vode, te sanitarni uslovi života

Među Evropljanima najduže žive upravo Španci. Procjena je da će se u Španiji životni vijek produžiti, prateći trend Japana, Singapura i Švicarske, tvrde iz Instituta za istraživanje i procjenu zdravljanja koji djeluje pri Univerzitetu Vašington.

„Primarnu zdravstvenu zaštitu u Španiji omogućuju javne institucije, kao i porodični doktori medicine i drugo zdravstveno osoblje. Oni su ti koji liječe djecu, žene i ljude treće starosne dobi od različitih oboljenja“, pokazuje izvještaj Evropske opservatorije zdravstvenih sistema i politika za 2018. godinu. Ovaj izvještaj pokazuje da je u Španiji u padu i broj kardiovaskularnih oboljenja , te da se smanjio broj smrtnih slučajeva uslijed raka.

Zašto su Španci i Italijani najzdraviji u svijetu? Očekivano, istraživači razloge uočavaju u prehrani, između ostalog. Riječ je o „mediteranskoj dijeti koja podrazumijeva konzumaciju djevičanskog maslinovog ulja i orašastih plodova, što doprinosi nižem riziku kardiovaskularnih oboljenja“ – navedeno je u studiji Univerziteta Navarra Medical School.

Kada je u pitanju američki kontinent, najbolje je plasirana Kanada, dok su Sjedinjene Američke Države i Meksiko na 35. odnosno 53. poziciji. Očekuje se da će se u Sjedinjemi Američkim Dražvama smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih konzumacijom narkotika i samoubistvima.

Možda je iznenađujuće da se Kuba nalazi pet mjesta iznad najmoćnije svjetske države. To je jedina država koju je Svjetska banka okarakterisala kao zemljom čiji stanovnici nemaju visoke doprinose, a koja je visoko rangirana na ovoj listi. Jedan od razloga zašto je to tako jeste prevencija i liječenje zdravstvenih poteškoća – tvrde iz Američke asocijacije za zdravstveno zakonodavstvo, a prenosi Bloomberg.

Druga ekonomija svijeta – Kina se pozicionirala na 52. mjesto jer je i u ovoj državi zabilježen trend produženja životne dobi.

Populaciju značajnog broja subsaharskih država i to njih 27 od 30 je Bloomberg uvrstio među najnezdravije nacije svijeta. Među najnezdravijim su i Haićani, Afganistanci i Jemenci. Najzdravija subsaharska nacija je Mauricijus koji se nalazi na 74. mjestu.

U evaluaciji najzdravijih odnosno najnezdravijih nacija svijeta, Bloomberg je koristio indikatore poput prirodnih i ekoloških uslova života. Na popis su usvrštene i države sa manje od 0.3 miliona stanovnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA