6 C
Sarajevo
28.10.2024

Vijeće ministara BiH sutra o migraciji i državnom zatvoru

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sutra će na sjednici razmatrati pitanje migracije i kako zaštititi bh. granice nakon povećanog broja ilegalnih migranata koji u BiH dolaze iz različitih zemalja, a kreću se takozvanom balkanskom rutom.

Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavljujući da će ministri razmotriti mogućnosti angažiranja većeg broja policajaca posebno na mjestima gdje migranti ilegalno mimo zvaničnih graničnih prijelaza ulaze u BiH.

Za sutrašnju sjednicu ponovo je planirano razmatranje odluke o početku rada državnog zatvora odnosno Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera. Ta odluka bila je pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali nije razmatrana.

- OGLAS -

Ministar pravde BiH Josip Grubeša nakon te sjednice kao problem identificirao je neslaganje među ministrima kada je u pitanju uspostavljanje menadžmenta zatvora te je upozorio na višemilionske gubitke zbog zastoja u početku rada.

Ranije je bilo predviđeno da zatvor bude otvoren 1. januara, ali novi datum početka rada te institucije bit će preciziran tek nakon što se usvoje neophodni dokumenti.

- Advertisement -

Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna sredstva i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH je i Nacrt sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Makedonije te Prijedlog odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za potrebe smještaja Ureda za reviziju institucija BiH u Sarajevu.

Ministri bi trebali biti upoznati i s poduzetim aktivnostima na zaštiti i povratu imovine građana i drugih pravnih subjekata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA