9 C
Sarajevo
28.10.2024

Izetbegović – Kukić: Osmisliti mehanizam da ne bude preglasavanja

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka kazao je da je postignut visok stepen saglasnosti po nekim prioritetima te naveo, između ostalog, da su saglasni da Sarajevo, Zenicu i Tuzlu treba spojiti kvalitetnom cestom, po mogućnosti autocestom. Bilo je riječi i o energetskom sektoru.

Izetbegović je naglasio da su se fokusirali na pitanje iskrenosti u saradnji, čega nije bilo dovoljno, što je i bio razlog razilaženja.

– Moramo osmisliti taj mehanizam da ne bude preglasavanja jer preglasavanje uspori donošenje bitnih odluka. Taj čvor moramo razvezati – dodao je Izetbegović.

- OGLAS -

Komentirajući novi istup predsjednika DF Željka Komšića, Izetbegović je rekao da se s Komšićem vidio prošle sedmice i da nije imao odgovor kakav se sad može iščitati iz ovog nastupa lidera DF-a.

Dodao je da, ako bi došlo do obrata i iz DF-a budu spremni ući u koaliciju, to neće zavisiti samo od SDA.

- Advertisement -

– Prerano je govoriti o širokoj koaliciji, čekat ćemo odgovor DF-a jesu li raspoloženi za to – kazao je Izetbegović.

Kukić je ocijenio da je sastanak bio sadržajan i korektan i da je postignut veliki stepen usaglašavanja nekih nejasnoća.

Podsjetio je da PDA nije sam, već je u bloku sa SBB-om i A-SDA.

Kazao je da na današnjem sastanku sa SDA nije bilo rasprava ni o kakvim raspodjelama resora i vlasti.

Podsjećamo, delegacija SDA, predvođena predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, prošle je sedmice održala odvojene sastanke sa SBB-om i A-SDA o mogućoj saradnji pri formiranju državne i federalne vlasti.

Delegaciju PDA predvodio je predsjednik ove stranke Mirsad Kukić.

Nakon stava Bh. bloka da ne želi u vlast, SDA se okrenula drugim mogućim partnerima. Sa SBB-om i A-SDA postignuta je visoka saglasnost o strateškim pitanjima. Nakon današnjeg sastanka situacija bi trebala biti jasnija kada je pitanje ko bi mogao formirati vlast.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA