15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Istraživanje: Sve više Hrvata voli EU jer lakše bježe iz Hrvatske

U posljednjih godinu dana povećao se udio hrvatskih građana koji imaju pozitivan stav o Europskoj uniji, a za njen najveći uspjeh  smatraju slobodno kretanje ljudi, robe i usluga pokazuju rezultati Eurobarometra za Hrvatsku koje je Europska komisija objavila u ponedjeljak.

Potpuno pozitivnu sliku o EU-u ima 39 posto Hrvata, što je povećanje od osam posto u godinu dana, neutralnu sliku ima njih 42 posto, a  negativnu sliku 18 posto hrvatskih građana.

Kao najvažniji rezultat EU-a 73 posto Hrvata navodi slobodno kretanje ljudi, robe i usluga, a slijede ga mir među državama članicama i privredna moć Unije.

- OGLAS -

Velik pad broja stanovnika zadnjih godina

Od ulaska Hrvatske u EU počeo je masovni egzodus stanovništva iz Hrvatske, a iseljavaju isključivo mladi ljudi koji sa sobom vode cijele porodice.

- Advertisement -

O razmjerima pada broja stanovnika najbolje svjedoči da je u školskoj godini 2018./2019. zatvoreno čak šest škola jer nemaju učenika, dok u 117 škola nije upisan niti jedan novi učenik.

Procjena Državnog zavoda za statistiku za 2017. godinu daje nešto veću brojku – 4,1 milion stanovnika – ali to je za oko 200 hiljada manje u odnosu na 2007., kada su prema istom izvoru u Hrvatskoj živjela 4,3 miliona ljudi. S obzirom na to da još nema podataka za tekuću godinu, a posljednji službeni podaci su za 2017., za usporedbe smo uzeli desetljeće od 2007. do 2017.

Istraživanje za jesenski Eurobarometar o javnom mišljenju građana u Europskoj uniji provedeno je prošle jeseni u 28 zemalja članica, pet kandidatskih zemalja i u turskoj zajednici na Cipru.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno u periodu od 8. do 19. decembra 2018. godine na reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina, ukupno njih 1011.

Većini je EU dobra jer mogu odlaziti raditi u druge zemlje

Na pitanje što hrvatskim građanima osobno predstavlja EU, njih 55 posto navodi slobodu putovanja, rada i studiranja u EU, 29 posto ekonomski boljitak, a 28 posto kulturnu raznolikost.

Najveća teškoća s kojom se Hrvatska suočava je nezaposlenost, smatra 43 posto Hrvata, što je devet posto manje u odnosu na prethodno istraživanje. Slijede ga ekonomsko stanje u zemlji (28 posto) i inflacija (27 posto). Na razini EU-a nezaposlenost je također na prvom mjestu, smatra gotovo četvrtina ispitanika, zatim rast cijena i imigracija.

Na pitanje koje su najveće teškoće s kojima se EU trenutačno suočava, najviše Hrvata, njih 48 posto, zaokružilo je imigraciju, zatim terorizam (32 posto) i stanje javnih financija u državama članicama (19 posto).

Većina Hrvata protiv uvođenja eura

U Hrvatskoj raste podrška proširenju EU-a (61 posto) dok se većina (56 posto) protivi uvođenju eura.

 

Ovo je 90. po redu izvješće Eurobarometra, a 29. po redu kojim je obuhvaćena i Hrvatska.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA