9 C
Sarajevo
24.09.2024

Dvadeseta godišnjica stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina

U svijetu se danas obilježava 20 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina, sveobuhvatnog odgovora međunarodne zajednice na humanitarne probleme izazvane protivpješadijskim minama.

Konvencija je usvojena u Oslu 18. septembra 1997. i otvorena za potpisivanje u Ottawi 3. i 4. decembra 1997. godine na svečanosti na kojoj je učestvovao veliki broj svjetskih lidera. Konvencija je stupila na snagu 1. marta 1999. godine.

U međuvremenu, 164 države su ratifikovale ili pristupile Konvenciji, uključujući ogromnu većinu država koje su ugrožene protivpješadijskim minama. Bosna i Hercegovina (BiH) je postala država članica Konvencije 1. marta 1999. godine.

- OGLAS -

Zahvaljujući internoj mobilizaciji i povećanoj međunarodnoj podršci, BiH je uništila kompletne zalihe protivpješadijskih mina i napravila značajan napredak u pogledu čišćenja miniranih područja i osiguranja podrške žrtvama mina u proteklih dvadeset godina.

Zbog ogromne površine kontaminirane teritorije, mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata i dalje ugrožavaju sigurnost i živote 545.000 ljudi. Trenutno više od 8.000 žrtava mina koristi različite vidove podrške, međutim lista stradalih od mina svake godine postaje sve duža. Ova tragedija bi trebala prestati sada.

- Advertisement -

BiH nastoji da odgovori na globalni poziv država potpisnica Konvencije simbolično nazvanim “Završi posao!” (“Finish the job!”)  da što prije, a najkasnije do 2025. godine, ispuni preostale obaveze iz Konvencije.

To se odnosi na obavezu da pruži podršku u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina, kao i da očisti i preda na upotrebu preostale kontaminirane teritorije. Kako bi podržao ovaj ambiciozni cilj, Vijeće ministara je u januaru ove godine usvojilo državnu Strategiju protivminskog djelovanja 2018-2025, planirajući postizanje krajnjeg cilja “BiH bez mina” do 2025. godine.

Nevladina organizacija World Vision i njen partner Organizacija amputiraca “UDAS” doprinosi ovom cilju kroz provedbu projekta “Integrirana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH”, koji finansira Evropska unija i za cilj ima ekonomsku i društvenu integraciju 200 žrtava mina i njihovih porodica u 11 minama ugroženih opština u BiH, navodi se u saopćenju World Vision.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA