Idealna pogača za početak dana ili nakon napornog radnog vremena; brzo se sprema, ukusna je i “prozračna”.
Sastojci:
- 1/2 kg tijesta za hljeb
- 20 dg ementalera
- 1/2 kg špinata
- prstohvat ruzmarina
- so
- biber
- tri čehna bijelog luka
- dvije glavice luka
- maslinovo ulje
Priprema: Pobrašnite podlogu, pa što tanje razvaljajte polovinu tijesta i stavite je u nauljeni kalup. Na tako pripremljeno tijesto rasporedite opran i na rezance narezan špinat, naribani ementaler, narezane glavice luka i sitno sjeckani bijeli luk. Dodajte ruzmarin, so i biber.
Tanko razvaljajte drugu polovinu tijesta i njome prekrijte smjesu. Gornji dio prije pečenja izbockajte viljuškom i poškropite maslinovim uljem.
Pogača se peče na 180 stepeni 30-ak minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pečena, izvadite je iz rerne i, dok je još vruća, premažite je maslinovim uljem.