I baš zbog funkcije koju ima u našem tijelu, jetru bi trebalo posebno njegovati i što češće je obradovati zdravim namirnicama koje joj pomažu da se pročisti.
Nutricionisti otkrivaju da postoji devet namirnica koje su posebno dobre za čišćenje jetre i koje bi trebalo uvrstiti u ishranu.
Bijeli luk
Njegove moći su nadaleko već poznate. Osim što djeluje kao najbolji prirodni antibiotik, bijeli luk je odličan i kao antioksidans. On podstiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu da izbaci toksine.
Citrusno voće
Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, pomorandža ili limun pomažu jetri da se lakše izbori i brže izbaci sve što prepozna kao otrovnu materiju.
Zeleni čaj
Ovaj čaj se sve češće spominje kao napitak koji pomaže pri mršavljenju, a sastojak katehin koji se nalazi u njemu snažan je antioksidans koji čisti organizam.
Takođe, količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kafi, tako da možete da iskoristite neke od blagodati kofeina bez nuspojava.
Kupus
Pored toga što je ovo povrće takođe bogato vitaminom C, svjež kupus odličan je izbor za čišćenje jetre od nagomilanih toksina.
Cvekla
Ova namirnica bogata je flavonoidima zahvaljujući kojima stimuliše rad jetre i razgradnju masnih naslaga.
Jedite je u sirovom stanju, izrendanu kao salatu ili napravite sok od cvekle, pa ga popije prije doručka.
Zeleno lisnato povrće
Špinat, kelj, blitva i zelena salata prepuni su hlorofila koji daje odlične rezultate u neutralisanju i izbacivanju toksina.
Posljednjih godina sve češće se preporučuje i hladno cijeđeni sok od štapnog celera koji takođe izvanredno čisti jetru.
Nana
I ova biljka koju koristimo najčešće kao čaj ili začin je bogata flavonoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.
Đumbir
Ovaj ljutkasti koren sve češće se spominje kao namirnica koja ima ljekovita svojstva.
Surutka
U našem narodu decenijama važi pravilo da bi osobe koje žele da potpomognu bolji rad jetre trebalo da piju surutku. Uglavnom se preporučuje kozja surutka, i to na prazan želudac.
Za one kojima smeta specifičan miris kozje surutke preporuka je da je obavezno dobro rashlade i popiju u nekoliko većih gutljaja iz tanke staklene čaše – tad neće izazivati mučninu.