21.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Plenković: Zvizdić zna da je jedan narod birao drugom člana Predsjedništva

 

Odgovarajući na Zvizdićeve riječi da se Plenković ponaša kao da je premijer BiH, i da ne treba zloupotrebljavati članstvo u EU, premijer Hrvatske je rekao “te teze i teorije o nemiješanju u unutrašnje odnose to je ostalo u međunarodnim odnosima XIX stoljeća”.

“Sada smo u XXI stoljeću gdje se sva krupna politička pitanja moraju iznositi, a posebno ona gdje ja kao predsjednik vlade Hrvatske imam posebnu odgovornost prema Hrvatima koji žive van RH. S obirom da je Hrvatska potpisnik i jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma mi smo zainteresirani da se provodi i 23 godine od njegovog potpisivanja upravo onako kako je zamišljen. Zvizdić, s kojim ja imam jako dobre odnose, jako dobro zna kako je RH osobito nakon što sam postao predsjednik Vlade pomagala i jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema EU a to činimo i dalje“, rekao je Plenković

- OGLAS -

On je dalje poručio Zvizdiću “da vrlo dobro zna da je jedan narod u FBiH glasovima svojih pripadnika birao drugom narodu njihovog člana Predsjedništva”.

“Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je savim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo, a to je za RH ozbiljno pitanje i mi imamo potpuno pravo da ga dižemo na međunarodnim forumima. Mnogi akteri ne razumiju, zato je bitno naše pojašnjenje”, kazao je Plenković.

- Advertisement -

On je rekao da je visoka predstavnica EU Federica Mogherini to vrlo dobro razumjela, međutim novinari su konstatovali da je Mogherini rekla da su izbori u BiH održani u skladu sa zakonom, prenosi RSE.

“Ja nisam ništa govorio u smislu nezakonitosti, nego moja intervencija je bila u smislu ozbiljnog političkog problema”, zaključio je hrvatski premijer, prenose mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA