Da li postoji nešto ukusnije od slasnih domaćih kifli? Ako tražite način kako da obradujete svoje ukućane, na pravom ste mjestu.
Sastojci:
- 750 grama brašna
- 520 mililitara mlijeka
- 30 grama svježeg kvasca
- 1,5 kašika šećera
- jedna kašika soli
- jedno jaje
- susam za posipanje
Priprema:
U posudu stavite brašno, pa dodajte šećer, so, kvasac i toplo mlijeko. Ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. Mijesite sve dok se sastojci ne sjedine i tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Posudu prekrijte krpom i ostavite 15 minuta, da tijesto odmori.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa stavite tijesto i premijesite ga. Tijesto vratite u posudu, prekrijte ga i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta. Kada je tijesto nadošlo, stavite ga na radnu površinu i podijelite ga, a svaku polovinu na 7 jednakih dijelova.
Od svakog dijela napravite lopticu, pa ostavite tijesto da nadolazi još 15 minuta. Svaku lopticu razvucite oklagijom, pa savijte u kiflu.
Pleh u kom ćete peći obložite pek-papirom, pa slažite kifle. U posudi umutite jaje, pa premažite kifle i obilno ih pospite susamom. Pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta, pa poslužite.