Donosimo recept od kojeg će vam cijela kuća mirisati na cimet. Za pripremu ovih mirisnih, mekanih i slasnih cimet-rolnica trebat će vam ipak nešto više vremena.
Tijesto
- 90 ml toplog mlijeka
- 2¼ kašike suhog kvasca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60 ml rastopljenog maslaca
- 380 g glatkog brašna
- ¾ kašike soli
Nadjev
- 150 g smeđeg šećera
- 1 kašika + 1½ kašika mljevenog cimeta
- 55 g maslaca, sobne temperature
Preljev
- 110 g krem-sira
- 40 g maslaca, sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- ½ kašike ekstrakta vanilije
Priprema
Toplo mlijeko stavite u zdjelu, pa u nju dodajte kvasac, šećer, jaje, žumance i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine. Drvenom kašikom umiješajte brašno i so. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati.
Mijesite tijesto
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite otprilike 8 do 10 minuta.
Ostavite da tijesto naraste
Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Razvaljajte tijesto
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na dimenzije pravougla.
Nadjev
Rasporedite nadjev
U manjoj posudi pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali maslac po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta. Prstima utrljajte smeđi šećer u maslac.
Zarolajte
Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, a rubove tijesta dobro zatvorite. Nožem ili koncem izrežite rolnice na debljinu od 3 cm.
Ostavite da tijesto naraste
Cimet-rolnice prebacite u nauljeni okrugli kalup, prekrijte folijom i ostavite na toplom 45 minuta.
Pecite
Rernu zagrijte na 175 stepeni. Pecite od 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se ohlade dok pripremate nadjev.
Preljev
Miksajte
U zdjelu srednje veličine stavite krem-sir, maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu. Premažite po cimet-rolnicama i odmah poslužite.