17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Bukvarević održao sastanak sa boračkom delegacijom Unsko-sanskog kantona

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je sastanak sa boračkom delegacijom iz Unsko-sanskog kantona predvođenom kantonalnim ministrom za pitanja boraca i RVI Erminom Mulićem, a tema razgovora bili su svi aktuelni problemi s kojima se branilačka populacija u tom dijelu Bosne i Hercegovine svakodnevno susreće.

Donesen je zaključak da prioritet u rješavanju treba biti donošenje zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica koji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Kako se navodi u saopćenju, delegacija je dala podršku izradi zakona koji će prije svega biti realan i provodiv te koji će koristiti braniocima.

- OGLAS -

Naglašeno je da je oblast boračko-invalidske zaštite podijeljena nadležnost između kantonalne i federalne vlasti koje trebaju biti servis svim braniocima, te da je trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći i podrške braniocima i članovima njihovih porodica.

S tim u vezi na današnjem sastanku dogovoreno je da Fondacija iz USK dostavi podatke o imenima i iznosima kojima je dodijeljena finansijska podrška putem ove Fondacije, kako bi se u narednom periodu pomoć mogla usmjeriti prema braniocima koji nisu dobijali sredstva a koji su zbog izuzetno skupih i dugotrajnih sudskih procesa u teškoj situaciji.

- Advertisement -

Također, kantonalni ministar je upoznao prisutne da će u narednom periodu biti izvršena razmjena podataka između ministarstava kako bi se upotpunila evidencija o pomoći koju je branilačka populacija ostvarila na svim nivoima u prethodnom periodu, saopćeno je.

Zaključeno je da će u narednom periodu kantonalna i federalna vlast zajednički djelovati i pružiti maksimalnu podršku braniocima u rješavanju svih pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA