11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Nijedan grad u BiH nema ni elementarne uslove za Evropsku prijestonicu kulture

Osvrnuvši se na kandidaturu Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, Tokača je naveo da ni grad na Neretvi, pa ni glavni grad BiH ne ispunjavaju elementarne kriterije za takvo nešto.

– Mostar i dalje ima ulice koje nose imena fašističkih kolaboracionista, kao naprimjer Mile Budaka, ali i drugih ljudi koji su bili ideolozi. Ja stalno upozoravam na ideologe, političke manipulatore i ljude koji vrše političke pripreme za ono što se kasnije događa – potcrtao je Tokača.

Da bi neki grad mogao ponijeti titulu kulturne prijestonice Evrope, kako je rekao, mora pripadati sređenom društvu i kulturnoj zajednici.

Tokača je problematičnim naveo primjere fašističkih pokliča i pozdrava na fudbalskim stadionima, poput onih na stadionu u Širokom Brijegu, na kojem je zbog tih ispada zabranjeno prisustvo gledalaca.

- OGLAS -

– Mi možemo biti sretni što imamo Sarajevo Film Festival, što imamo neke nezavisne medije, a to je strašno važno, jer su mediji prva refleksija demokratičnosti – da ja mogu slobodno ovdje doći i na ovaj način govoriti, da me neko ne cenzuriše, bez obzira da li se neko slaže ili ne – dodao je Tokača.

Mediji, dodaje, moraju da promoviraju evropske, civilizacijske vrijednosti, prenose Vijesti.ba.

- Advertisement -

– I to je problem koji mi imamo ovdje, ne samo Sarajevo, već i cijela Evropa – hoćemo li mi Evropu demokratskih, ljudskih vrijednosti, visokih standarda, ljudskih prava i sloboda, ili Evropu desnice, ksenofobije, mržnje na rasnoj, etničkoj ili vjerskoj osnovi – poručio je Tokača.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA