11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Što prije primjeniti preporuke OEBS-a zbog fer i demokratskih izbora

Potrebno je što prije reagovati i primijeniti sugestije i preporuke izvještaja OEBS-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o proteklim Opštim izborima u BiH, kako bi do sljedećih izbora stekli uslovi da građani slobodno i bez pritisaka biraju svoje predstavnike, istaknuto je na sastanku ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka i šefa OEBS-a Brusa Bertona.

Prema riječima Crnatka, u Završnom izvještaju ODIHR-a su naglašeni nedostaci i propusti u vezi sa održavanjem oktobarskih Opštih izbora u BiH, te su date preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se u budućnosti spriječile zloupotrebe.

 

- OGLAS -

Kako je rekao, izvještaj je alarmantan u dijelu koji govori o pritiscima, ucjenama i zastrašivanjima birača kao i zloupotrebi javnih RTV servisa u BiH, koji su stavljeni u funkciju pojedinih političkih opcija.

 

- Advertisement -

Istakao je da je ovo vrlo važan dokument kada je riječ o promovisanju demokratije, vladavine prava, tolerancije te nezavisnosti institucija, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA