Kada su se pojavili u pekarama, slanci su bili apsolutni hit i ne postoji osoba koja ih nije probala. Sada možete napraviti domaće slance boljeg okusa nego što su kupovni.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 2 kašike ulja
- 15 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 320-350 g brašna
- 1 žumance
- sezam
- kim
- krupna so
Za preljev:
- 2 kašike brašna
- 1/2 kašike soli
Priprema:
Kvasac izmrvite u toplom mlijeku i sipajte šećer. Ostavite da se aktivira, pa sipajte u posudu gdje ste pomiješali brašno, so i ulje. Zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da nadođe. Zatim razvucite tijesto i isijecite na trake široke 1 cm. Od traka oblikujte valjak, pa redajte u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narastu, pa ih premažite žumancem i pospite sezamom i kimom. Pecite na 220°C da budu baš reš pečeni. Dvije kašike brašna i so razmutite uz malo vode da bude rjeđe. Pretkraj pečenja štapiće prelijte kašičicom smjese, pa vratite u rernu još 5-6 minuta.