5 C
Sarajevo
24.01.2025

Preukusni i nikad ih dosta: Napravite domaće slance!

Kada su se pojavili u pekarama, slanci su bili apsolutni hit i ne postoji osoba koja ih nije probala. Sada možete napraviti domaće slance boljeg okusa nego što su kupovni. 

Sastojci: 

  • 200 ml mlijeka
  • 2 kašike ulja
  • 15 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 320-350 g brašna
  • 1 žumance
  • sezam
  • kim
  • krupna so

Za preljev:

- OGLAS -
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kašike soli

Priprema:

Kvasac izmrvite u toplom mlijeku i sipajte šećer. Ostavite da se aktivira, pa sipajte u posudu gdje ste pomiješali brašno, so i ulje. Zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da nadođe. Zatim razvucite tijesto i isijecite na trake široke 1 cm. Od traka oblikujte valjak, pa redajte u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narastu, pa ih premažite žumancem i pospite sezamom i kimom. Pecite na 220°C da budu baš reš pečeni. Dvije kašike brašna i so razmutite uz malo vode da bude rjeđe. Pretkraj pečenja štapiće prelijte kašičicom smjese, pa vratite u rernu još 5-6 minuta. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA