15 C
Sarajevo
20.09.2024

U Sarajevu 400 lokacija za selektivno odlaganje otpada, obrađena 1.431 tona

“Postavljanje novih kontejnera ili zvona i proširivanje kapaciteta za selektivno odlaganje otpada na području Kantona Sarajevo, je dio strategije upravljanja komunalnim otpadom koji će se realizirati u narednom periodu, tačnije do 2020. godine” –  kazao je Feni glasnogovornik KJKP “Rad” Mirza Ramić.

Istakao je da su kontejneri koji su namijenjeni za selektivno odlaganje otpada (plavi za papir i karton, žuti za plastiku i metalnu ambalažu) raspoređeni na 400 lokacija u Kantonu Sarajevo, srazmjerno gustini naseljenosti postavljeno je i više kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

“Pored kontejnera, na terenu su postavljene i posude veće zapremine u vidu reciklažnih zvona, podzemnih i polupodzemnih kontejnera. U martu mjesecu 2017. godine uveden je dvolinijski sistem odvoza otpada u individualnim stambenim objektima gdje su podijeljene kante zapremine od 120 litara za odvajanje reciklažnih materijala, a u 2018. je uslijedio nastavak projekta uvođenja dvolinijskog sistema odvoza otpada, s tom razlikom da su dijeljene kante zapremine od 240 litara” – pojasnio je Ramić.

- OGLAS -

Dodao je da se stanovnici Kantona Sarajevo uglavnom pridržavaju pravila odlaganja otpada, da na mjestu nastanka razdvajaju otpad, te prilikom odlaganja otpad odlože u pripadajuće kontejnere koji su namijenjeni za reciklažne materijale.

“Realizacijom projekta dvolinijskog Sistema i izgradnje podzemnih kontejnera i zvona građani su više zainteresirani za sortiranje otpada i više učestvuju” – kazao je Ramić dodavši kako su sprovedeni projekti edukacije, gdje su građanima podijeljene brošure o pravilnom sortiranju otpada.

- Advertisement -

Na lokalitetu RCUO Smiljevići od 2007. godine izgrađena je sortirnica gdje se vrši razdvajanje otpada.

Fizički, na pokretnoj traci, se razdvaja staklo, tetrapak, najlon, PET ambalaža, metalna ambalaža, papir i karton, koje se privremeno skladište dok se ne prikupe dovoljne količine kako bi se kompresovao u bale dimenzije 100x100x100. Kada se izvrši kompresovanje, odnosno “baliranje”, lageruje u skladište dok se reciklažne sirovine ne otkupe. Kupac zatim sirovinu transportuje do postrojenja gdje će se vršiti recikliranje prema ekološkim standardima propisanih od zvaničnih institucija.

“U Bosni i Hercegovini postoji preko 150 operatera koji se bave reciklažom, KJKP “Rad” vrši sortiranje sirovina i kao takve ih prodaje putem javnih poziva. Reciklažne sirovine kupac transportuje u fabrike koje se isključivo bave recikliranjem, odnosno od starih sirovina, prave nove proizvode” – pojašnjava Ramić.

U 2018. godini, na sortirnici koja se nakazi u sklopu RCUO Smiljevići ukupno je obrađeno 1.431 tona otpada. Nakon razvrstavanja otpada se balira i ukupno u 2018. balirano je 711 tona sekundarnih sirovina i to: 640 tona papira i kartona papira, 36 tona plastike, 18 tona najlona, 14 tona stakla, jedna tona tetrapak ambalaže te jedna tona metalne ambalaže.

U 2017. je balirano 588 tona sekundarnih sirovina što znači da je u 2018. godini balirano 21 posto više sekundarnih sirovina u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju stepen recikliranja u područjima gdje su postavljeni kontejneri, Ramić ističe da istraživanja pokazuju da velike količine sekundarnih sirovina iz kontejnera KJKP “Rad” pokupe individualni sakupljači te ih prodaju komercijalnim firmama i na taj način umanjuju prikupljene, obrađene i balirane količine sekundarnih sirovina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA