7 C
Sarajevo
30.04.2024

Mašić: Nikšić će ostati predsjednik SDP-a. DF od početka želi sa SDA.

Gost večerašnjeg Bosanskog vjestnika bio je Damir Mašić, predsjednik KO SDP-a. Tokom razgovora otkrio je mnogo toga, a i prokomentarisao događanja na političkoj sceni.

Na samom početku razgovora Mašić je kazao da SDP stoji iza odluke da neće u koaliciju sa SDA kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

„Mi smo jasno rekli da na svim nivoima, na državnom, enitetskom i kantonalnom, da nećemo koalirati sa etno nacionalnim strankama. Jasno smo naveli koje – SDA, HDZ, SNSD“, kazao je Mašić.

- OGLAS -

Mašić se osvnuo na jučerašnje izjave Envera Bijedića, koji je kazao da od koalicije sa SBB-om nema ništa.

„U proteklom periodu to nije bio problem SDP-a nego drugih političkih subjekata koji su bili unutar te grupacije. Nije postojala velika želja da ta ideja uspije. Pali su na testu, potpuno banalnom, a to je ko će biti dopredsjedavajući, odnosno predsjedavajući TK“, rekao je Mašić.

Smatra da DF jasno želi u koaliciju sa SDA, samo ne želi sam već želi uvući Bh. blok sa sobom.

„Mi smo vrlo jasno rekli i na nivou Bh bloka i na nivou GO, da ta mogućnost ne postoji. Oni sada iznalaze neke nove mogućnosti, ali mislim da bi bilo fer i korektno staviti karte na sto i reći šta žele. Nama u SDP-u ne pada na pamet da radimo to. Javnosti se treba reći zbog čega to rade“, kaže Damir Mašić.

SDP Bh. blok ne želi sahraniti, već će nastojati afirmisati tu ideju. Kaže da još nije poznato hoće li DF ostati unutar Bh. bloka. Bh. blok je prema njegovim riječim puno više od većine, žele da ta priča uspije.

„Ova većina unutar KS će ostati naredne četiri godine. Sviđalo se to nekome ili ne“, smatra Mašić.

SDA prema njegovim riječim sve radi, ali ne u svoju korist. Osvrnuo se i na neslaganja u Bh. bloku. Između ostalog kazao je da se SDA ne brine, te da će SDP imati državotvorni odnos.

„Kada su u pitanju stvari u interesu građana BiH i države, mi ćemo podržati. Svi postupci SDA pokazali su da im mi nismo trebali kao partneri, te da smo im flaster“, objasio je.

Kazao je da SDP želi biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu. Vjeruje da se može formirati vlast bez SDA.

„Hoće li neko otići u opoziciju ili ne, nije št želimo. Treba imati želju i volju drugih sudionika. Mi imamo nekih 300 glasova više u TK. Ukoliko nastavimo ovim putem formirat će se vlast bez SDA. Kakva je promjena, ako se SDA uvuče“, kaže Mašić.

Za dva mjeseca SDP bira novog predsjednika. Na pitanje hoće li Nermin Nikšić ostati

„Mi treba da izaberemo najkavlitenijiu nosobu. Mi nemamo sumnje da Nikšić treba da nastavi svoj mandat. Mi pravi skok sada trek očekujemo, s te strane mislim na treba mijenjati kapetana koji upravlja ovim brodom“, smatra Mašić.

Denis Bećirović kako je najavio, povukao je odluku kojom je izabran za zamjenika predsjedavajućeg kluba Bošnjaka u Domu naroda.

„Postignut je dogovor, sami povlače tu odluku. On to nije želio i njega je to pogodilo s obzirom da ga niko nije kontaktirao. Previše mi njih sve dobro znamo, tako da naša jedina i konačna je odluka bila, eto vas dalje tamo od nas“, zaključio je Mašić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA