15 C
Sarajevo
20.09.2024

Tromp objasnila kako bi Karadžić mogao biti oslobođen: Ima vrhunskog advokata, savjesnog i efikasnog…

Sve se više govori o tom oslobađanju. Nevenka Tromp je pomno razmotrila i ono na šta se žalilo tužilaštvo ali i odbrana Radovana Karadžića.

„Podržavam nadu žrtava da će ova presuda Karadžiću biti doživotna presuda. Do sada je bilo šest doživotnih presuda i sve su donesene u slučaju oficira vojske RS-a. Kad nabrojimo sva imena tih zločinaca, vidimo da su očekivanja javnosti i žrtava vrlo legitimna“, kazala je Tromp.

Civilni vođa je dobio manju kaznu od onih koji su njemu bili podređeni

- OGLAS -

„Najgore su prošli vojnici. Samim tim pravni sistem ne funkcioniše baš tačno kada su u pitanju generali koji su bili na terenu. On je imao političku dužnost da sistem RS-a pozove na odgovornost nakon ovoga što su uradili njegovi vojnici“, rekla je Trmp te nastavila:

„Teoretska mogućnost postoji da Karadžić izađe kao slobodan čovjek. Pravni proces je takav gdje su dokazi vrlo važni ali u isto vrijeme su važne pravne procedure. Karadžić je angažirao fenomenalnog advokata, savjesnog i efikasnog, Petera Robinsona. On nije kao Milošević imao tri zastupnika iz beograda. Advokat Karadžića je sve vrijeme pričao podneske o pravnoj proceduri. Žalio se na fer suđenje i bavio se propustima tužilaštva. Ako ovo sudsko vijeće uvaži neke od žalbi Petra Robinsona onda bi ova presuda mogla biti znatno niža. Mogla bi u apstraktnom slučaju biti oslobađajuća“, zaključila je Tromp.

- Advertisement -

Ovo je ujedno bila i najava za sutrašnje specijalno izdanje Centralnog dnevnika koje počinje u 12 sati, a prilikom kojeg ćete imati priliku pratiti sve aktuelnosti uživo kao i izricanje  konačne presude Radovanu Karadžiću. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA