24 C
Sarajevo
21.09.2024

Nevenka Tromp i Geoffrey Nice: Ideologije „Velike Srbije“ nigdje nema u presudama. Tribunal ne pokazuje inklinacije da okrivi Beograd

Na presudu izuzeće sudija ne bi trebalo imati veliki uticaj. No, Nevenka Tromp istakla je da izuzeće sudija sa velikim iskustvom i utjecajima, može iću u dva pravca.

„Oni mogu biti nepristrasni, a dokazi i primjena prava tako fantastični da će oni biti još rigorozniji da može doći do izricanja doživotne kazne. No to se može preokrenuti na na nešto jako negativno, a to da se oni prvi put susreću sa važnim dokazima, a to je granatiranje Markala za koje Karadžić tvrdi da je namješeteno, a to može utjecati na smanjenje kazne“, kazala je Nevenka Tromp.

Sudac Geoffrey Nice podvukao je paralelu između suđenja Miloševića i ovog današnjeg. Reflektovao se i na izuzeće sudija, a od današnje presude ne zna šta se tačno može očekivati.

- OGLAS -

„Što se tiče Miloševića suđenja nadali smo se da će presuda na kraju u vezi validnosti dokaza za genocid, da će se to defektovati na presudi. Mnogi smatraju da bi to tako trebalo, uzimajući u obzir 1992. Godinu. Ovu slučajevi su često krenu u pogrešnom pravcu, zbog proceduralnih razloga. Ne mogu nagađati šta će reći sudije, nisam bio na suđenu“, istaknuo je Geoffrey Nice.

Na pitanje šta je najvažnije u žalbenom procesu, Nice je odgovorio:

- Advertisement -

„Nešto što je jako bitno za vaše gledatelje koji se saosjećaju sa žrtvama, a i za žrtve same, to je da 40- godišnju kaznu treba zamijeniti doživotnom. Kada smo čuli da je donesena presuda od 40 godina, jasno je da je sud napravio grešku“, rekao je Nice.

Jako mnogo ljudi do sada se pitalo kako je moguće da nakon 26 godina tribunala u presudama i dalje se izuzima Srbija. Nevenka Tromp kazale je:

„Nelogično je da Srbija, Slobodan Milošević i njegovi saradnici koji su potakli ideju srpsko državnog projekta koja nije ništa više nego evolucija ideologije velike Srbije da njih nema u tim presudama. Sada se svi pitaju, pa dobro tu su uključene najveće sile Europe, zašto bi podržale Srbiju u skrivanje nekih važnih dokumenata koji bi pokazali da je veza išla iz Beograda u Banja Luku, sada je to pitanje real politike“, pojasnila je Tromp.

Na ovo pitanje nadovezao se i Nice, koji je kazao:

„Mislim da su mali izgledi za to. Tribunal kao cjelina ne pokazuje inklinacije da okrivi Beograd. O tome se razgovalo, ali percepcija je sama da taj argument nikada nisu nastojali prezentirati. To će biti učinjeno jedino, ako sve strane budu sarađivale i dostave informacije, to se do sada nije desilo, tako da su do sada ovi procesi suđenje neadekvatni“, kazao je Nice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA