Ruske se palačinke, blini ili nalistniki, kao i u našim krajevima, jedu s pekmezom, orasima, čokoladom ili zapeku u rerni sa sirom i vrhnjem, ali često se nadijevaju i s piletinom i umakom od gljiva.
Sastojci:
- deset palačinki
- jedna kašika maslinovog ulja
- jedna kašika maslaca
- 400 g šampinjona
- dva luka
- dva čehna bijelog luka
- dva komada pilećih prsa
- 300 ml pilećeg temeljca
- 1/2 kašike senfa
- jedna kašičica slatke dimljene paprike
- 250 ml vrhnja
- jedna mala šaka nasjeckanog peršuna ili kopra
- so
- svježe mljeveni crni biber
Priprema:
Gljive očistite i nasjeckajte na kriške. Luk i bijeli luk usitnite, a piletinu narežite na trake. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, luk i bijeli luk, pa pržite tri-četiri minute. Prebacite u posudu ili tanjir i ostavite sa strane. Vratite tavu na vatru i miješajući pržite piletinu šest-sedam minuta ili dok ne porumeni. Ulijte temeljac, senf i dimljenu papriku te dobro začinite solju i biberom. Vratite smjesu od gljiva u tavu, dodajte vrhnje i nasjeckani peršun ili kopar, pa kuhajte osam-deset minuta, uz povremeno miješanje ili dok se umak ne zgusne. Dodajte so i svježe mljeveni crni biber po ukusu. Nadjenite palačinke nadjevom i poslužite.