15 C
Sarajevo
20.09.2024

VLATKO STEFANOVSKI TVRDI: “Balkan je svijet, bolji ne postoji, a ako o tome neko u svijetu nema pojma…”

Gitarista svjetskog glasa Vlatko Stefanovski gostovao je ovih dana u Beogradu na Guitar Art Festivalu, a uoči koncerta prokomentarisao je muzičko naslijeđe Balkana…

“Kulturna baština, pa samim tim i muzika Balkana je veliko bogatstvo na koje moramo biti izuzetno ponosni. Ako o tome neko u svijetu nema pojma to je problem njegovih rupa u poznavanju muzike. Raskoš balkanske muzike sam davno prepoznao i uvijek sam pokušavao da afirmišem to bogatstvo kroz komponovanje i interpretaciju.

Mi moramo da shvatimo da smo baš mi svijet i da neki bolji svijet ne postoji van Balkana. Možda je kod nas malo šarenije i uzbudljivije, ali je zato i više natopljeno emocijama, kao na Mediteranu”, kazao je Stefanovski i dodao da su manje kulture uvijek iskompleksirane u odnosu na velike i da to ne smijemo da dozvolimo.

- OGLAS -

“Bojan Zufilkarpašić je vrhunski poznavalac balkanskog muzičkog naslijeđa i vrhunski jazz pijanista, ali njega Francuska šalje po francuskim kulturnim centrima da predstavlja svoje stvaralaštvo kao Francuz. Čovjek vodi porijeklo iz Beograda i Sarajeva i zato umije da prepozna u sebi te fantastične note sa Balkana”, kazao je Stefanovski, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA