20.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Zdravstveni radnici u USK zaprijetili štrajkom

Naglasili su da je jedan od razloga kašnjenje februarske plate zdravstvenim radnicima, javlja Fena. 

– Razočarani smo, jer smo mislili da će do danas biti riješen način isplate plate. Nije u pitanju samo egzistencija dvije hiljade zdravstvenih radnika u USK, nego i njihovih članova porodica. Ne ulazimo u problem zbog čega se ne isplaćuju plate i više nemamo razumijevanja za Kantonalnu vladu i resorno ministarstvo. Plate moraju biti u ponedjeljak, inače će naš Sindikat u srijedu odlučivati o stupanju u štrajk – rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu USK Mirsad Muhamedagić.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović ipak je zdravstvene radnike zamolila za razumijevanje, te ustvrdila da je novac za isplatu plata spreman.

- OGLAS -

– Razlog kašnjenja je problem oko imenovanja direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, s obzirom na to da je još uvijek u toku pravni spor. Shvatam tešku situaciju, ali nadamo se brzoj odluci Općinskog suda i imenovanju novog direktora. Ne postoji nijedan drugi razlog za kašnjenje februarske plate – kazala je ministrica Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću danas je održan i sastanak članova Kantonalne vlade, direktora zdravstvenih ustanova i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije, na kojem nije postignut ni dogovor o prekidu štrajka ljekara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA