16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Umjesto u oblaku ili na diskovima, podatke ćemo čuvati na DNA?

Posljednjih nekoliko godina, istraživači u Microsoftu intenzivno rade na razvoju sustava koji bi mogao kodirati digitalne podatke u DNA, ali i dekodirati te podatke iz DNA.

Upravo bi pohrana informacija na DNA u budućnosti trebala zamijeniti velike podatkovne centre i arhive, ali i olakšati pohranu ogromnih količina podataka.

Čini se kako su znanstvenici napokon uspjeli dokazati da je to moguće i bez upotrebe sofisticirane laboratorijske opreme i ljudske intervencije. Prema znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature Scientific Reports, tim je uspio kodirati, pohraniti i potom ponovno dekodirati podatke na DNA.

- OGLAS -

Istina, radi se tek o pet bajtova podataka odnosno riječi “hello” i cijeli je proces trajao 21 sat, ali su pokazali da je to moguće. Posebno je važno istaknuti što je cijeli proces zapravo automatiziran i moguće ga je obaviti bez ikakve ljudske intervencije.

“Uređaj” kojim su uspjeli pohraniti podatke na DNA izgleda poput neke kreacije iz laboratorija. Sastavljen je od bočica, cjevčica i držača. No, ono što je važno istaknuti je da stoji samo 10 000 dolara.

- Advertisement -

Podaci se ne pohranjuju na DNA živog bića, već na sintetički stvoren DNA.

Kad jednog dana takav sustav bude komercijalno dostupan, ističu iz Microsofta, moći će pohraniti i povratiti podatke mnogo brže.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA