13.8 C
Sarajevo
07.05.2024

Ispovijest Omera Bekalija: Kina tjera muslimane da u logorima jedu svinjetinu

Omir Bekali kazao je kako je jedina svrha tih centara da Ujgure i druge etničke manjine odvoji od njihove vjeroispovijesti, prenosi Index.hr.

Bekali je rekao da su zatvorenici prisiljeni poravnati se pred zidom i pjevati svakog jutra pola sata kinesku himnu.

Bekali je rođen u pokrajini Ksinjiangu, ali se zbog posla preselio u Kazahstan 2006. godine. Uhapšen je u martu 2017. kada se vratio u pokrajinu i zatvoren je na temelju optužbi za pomaganje “terorističkim aktivnostima”.

- OGLAS -

Nakon sedam mjeseci premješten je u centar za stručno osposobljavanje u Karamaju, gdje su ga vezali lancima.

Svakog petka, kada se muslimani tradicionalno mole, zarobljenici su morali jesti svinjetinu, što je inače strogo zabranjeno u islamu. Dodao je kako je zatvorenicima bilo zabranjeno moliti ili puštati bradu. Smjelo se samo govoriti kineski.

  

- Advertisement -

Kada je jednom prilikom odbio zapovijedi, bio je prisiljen stajati na zidu pet sati. Tvrdi da je kasnije poslan u samicu, gdje nije jeo 24 sata.

“Psihološki pritisak je ogroman. Morate sami sebe kritizirati, osuđivati svoje mišljenje, svoju etničku grupu. Još uvijek svake noći razmišljam o tome, dok sunce ne izađe. Ne mogu spavati. Samo mislim o tome”, rekao je Bekali.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Jučeng (Yucheng) branio je prije sedam dana stajalište Kine u vezi s centrima za stručno osposobljavanje u Ksinjiangu za muslimane te je odbacio uplitanje stranih sila u unutrašnjih pitanja Kine.

Kina je suočena s međunarodnim pritiskom oko tih centara, koje aktivističke grupe nazivaju logorima. Peking napominje da su te mjere potrebne kako bi se uklonila prijetnja islamskih militanata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA