Nutricionistica Laura Ford na društvenim je mrežama podijelila odličan trik za pripremu ukusnog i hrskavog pečenog krompira uz pomoć jednog sastojka.
Riječ je o medu.
“Ovaj će vam pečeni krompir izazvati pravu ovisnost; savršena je ravnoteža slatkog i slanog s hrskavim rubovima. Jednostavno ga nećete moći prestati jesti”, napisala je Ford u svojoj objavi, a evo što ćete za njega trebati i kako se priprema.
Sastojci:
-
dva kilograma crvenog krompira;
- Advertisement - -
dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja;
-
50 grama maslaca;
-
mješavina začina;
-
so i biber;
-
jedna kašika meda.
Priprema:
Zakuhajte posudu vode i dodajte krompir. Krompir kuhajte četiri-pet minuta dok ne omekša, ali ne mora biti gotov. Dok se krompir kuha, zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite maslinovo ulje i maslac na papir u posudi za pečenje i pecite dvije minute dok se maslac ne otopi.
Dodajte ocijeđeni krompir i pomiješajte ga s uljem. Začinite mješavinom začina, solju i biberom. Pazite da se krompir ravnomjerno rasporedi i da se ne preklapa.
Pecite trideset minuta, a zatim preokrenite i pecite još dvadeset pet-trideset minuta ili dok ne postane hrskav. Prelijte med preko krompira dok je još vruć i ukrasite svježom majčinom dušicom.