20 C
Sarajevo
07.05.2024

Crnogorska policija presjekla lanac međunarodnog krijumčarenja migranata

 

 “Jutros je policija na području Podgorice i Nikšića uhapsila 17 osoba, a protiv ukupno 21 osobe podnesene su kaznene prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno  djelo stvaranja kriminalne organizacije i kazneno djelo nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi”, navode iz policije i ističu kako su među uhićenima i G.M. i P.V., službenici Uprave policije – Sektora za osiguranje ličnosti i objekata.

 Policija navodi kako su u višemjesečnoj akciji pod nazivom “Doku” poduzimali kontinuirane i intenzivne aktivnosti s ciljem otkrivanja i procesuiranja krijumčarskih mreža koje djeluju na teritoriju Crne Gore i u zemljama regije i tom prilikom identificirali organiziranu kriminalnu grupu formiranu s ciljem vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražitelja azila.

- OGLAS -

 “Sumnja se da je ova organizirana kriminalna grupa djelovala na način što je vršenjem radnji krijumčarenja u dijelu prihvata, tranzita, smještaja te ilegalnog prelaska državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina – Hrvatska, od maja 2018. godine prokrijumčarila više grupa ljudi koje su brojale od pet do 10 osoba”, navode u policiji.

 Dodaju kako je policija provedenim aktivnostima došla do sumnje da je način izvršenja krijumčarenja podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora te organizirane kriminalne grupe.

- Advertisement -

 “Kazneno djelo vršeno je prije svega, kako se sumnja, ugovaranjem dolaska grupa migranata iz Albanije u oblasti oko Graničnog prelaza Božaj gdje je korištena nepristupačnost terena radi ilegalnog ulaska na teritorij Crne Gore, kao i organiziranje prevoza preko crnogorskog teritorija, korištenjem taksija i rent a car vozila, do pograničnog pojasa s BiH u okolini graničnih prelaza Ilino brdo i Vraćenovići, gdje su grupe također koristeći nepristupačnost terena ilegalno ulazile na bh. teritorij”, navode u policiji.

 Napominju da je tijekom višemjesečnih aktivnosti ostvarena međunarodna suradnja s policijskim službama Hrvatske i BiH, te da je kroz zajedničke koordinirane aktivnosti i na teritoriju Hrvatske slobode lišena jedna osoba dok su u BiH slobode lišene tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili navedena kaznena djela na teritoriju te dvije zemlje.

 Osumnjičeni će biti privedeni specijalnom državnom tužitelju u Specijalnom državnom tužiteljstvu u Podgorici na daljnje postupanje, navodi se u priopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA