13.8 C
Sarajevo
07.05.2024

Korupcija ozbiljan problem za BiH

Na današnjoj konferenciji pod nazivom “Prevencija korupcije kroz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija”, koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH, Berton je istakao da je uspješno suzbijanje korupcije vrlo složen proces i da zahtijeva snažno pravosuđe, sveobuhvatan zakonodavni okvir, moderne tehnologije, ali i angažiranje građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH, jer narušava povjerenje javnosti u politički sistem, odbija investicije i rasipa javne resurse.

Berton je podsjetio da se BiH nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 država koje su bile uključene u istraživanje organizacije Transparency International. Istakao je da je fokus konferencije na načinima korištenja informacionih tehnologija te da će stručnjaci iz institucija Slovačke i Crne Gore predstaviti najbolje primjere iz prakse.

- OGLAS -

Berton je zaključio da je borba protiv korupcije kompleksan, ali i dugotrajan proces te je izrazio želju da uvjeri građane BiH da će Misija OSCE-a u BiH ostati partner na tom polju.

Ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo naglasio je da je korupcija prisutna i unutar Evropske unije te da niti jedno članstvo u međunarodnim institucijama ili organizacijama ne nudi imunitet od korupcije. Posjetio je na slučaj brutalnog ubistva novinara koji je istraživao slučajeve korupcije na najvišem nivou vlasti, nakon čega je smijenjena vlada.

- Advertisement -

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH Hasim Šabotić pozvao je pravosudne institucije da rade svoj posao u domenu kažnjavanja počinilaca koruptivnih krivičnih dijela te dodao da će dati sve od sebe da preventivnim alatima uspostave sistem u institucijama koji će mogućnost za tu pojavu svesti na najmanju moguću mjeru.

Istakao je da im je primarni cilj podići svijest o važnosti prijavljivanja korupcije u institucijama BiH, ali i prezentirati mogućnosti koje pruža Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

– Pravosudni sistem u BiH je osnovna karika u borbi protiv korupcije sa isključivim fokusom na tužilaštva. Naša ‘rak rana’ su tužilaštva – kazao je.

Načelnik Odjeljenja za informacione tehnologije Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore Dušan Polović kazao je da su informacione tehnologije stavili u punu upotrebu u borbi protiv korupcije.

Naglasio je da je Crna Gora prepoznala potrebu ulaganja u informacione tehnologije u toj sferi te da su njihova iskustva vrlo dobra.

Na konferenciji učestvuju predstavnici relevantnih institucija, entitetskih vlada, kantona, općina, te predstavnici antikorupcionih timova i tijela, međunarodnih organizacija i civilnog društva. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA