15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Okolnosti slučaja Delalić: Kako se Bytyqi dovodi u vezu s ubistvom Ćele?

Kada je 27. juna 2007. godine u Odobašinoj ulici u sarajevskoj općini Centar ubijen Ramiz Delalić Ćelo, pred iznajmljenim stanom u kojem je boravio, istraga je u prvom toku vodila do Muhameda Aliija Gašija i Nasera Keljmendija. U klasičnoj sačekuši u Delalića je ispaljen rafal iz puške sa prigušivačem. Na mjestu zločina pronađeno je šest čahura. Iz policije je tada saopšteno da su nakon ubistva Delalića ubice pobjegle u audiju A6 zatamnjenih stakala.

Jedan od policijskih inspektora je nakon Delalićeve likvidacije rekao da su ubistvo počinili profesionalci i da je ono planski pripremano. Uoči ubistva Delalića je neko pozvao na mobitel da siđe ispred zgrade, gdje je ubijen, a policija mu je tokom uviđaja u ruci pronašla mobilni telefon. Nakon ubistva policija je izvršila i pretes njegovog stana i pronašla veću količinu zlatnog nakita i novca koje su predali tužilaštvu.

Međutim, veza Gašija sa ovim ubistvom nikada nije dokazana. Poznato je da je Delalić s navedenom dvojicom mjesecima bio u sukobu prije ubistva.

- OGLAS -

Dvije godine prije ubistva Delalića je otela grupa naoružanih i maskiranih ljudi u Hercegovini gdje se sakrio nakon što je na njega pucano u Sarajevu. Tada je on tvrdio da iza svega stoji upravo pomenuti dvojac.

Gaši je bio povezan sa Lirimom Bytyqijem, a razgovori između njih dvojice su korišteni su kao dokaz na sudu. Ubrzo nakon ubistva, iz MUP-a KS je procurila informacija da znaju ko je ubica. Mediji su tada pisali da je profesionalni plaćeni ubica Lirim Bytiqi doveden s Kosova da likvidira Delalića. U Sarajevu je pronađen i stan koji je Bytyqi koristio za vrijeme boravka u gradu. Istražioci su tada tvrdili da imaju dovoljno dokaza koji povezuju Gašija i Bytiqyija. Međutim, Bytiqi je ostao nedostupan našem pravosuđu, a smatralo se da se krije na Kosovu. Sve do danas, kada je Hrvatska isporučila Bytiqyija BiH po Interpolovoj potjernici raspisanoj po nalogu Tužilaštva KS.

- Advertisement -

Potjernica je raspisana zbog sumnje na pokušaj ubistva Amira Pašića Faće.
Prema saznanju Oslobođenja, Bytyqi je uhapšen u Zagrebu prije mjesec dana gdje je zadržan u pritvoru, nakon čega je pokrenut ekstradicijski postupak. Nakon izručenja, Bytyqi je prebačen u KPZ Miljacka u Sarajevu.

Kada je ubijen Delalić, Bytyqi je imao 29 godina, što znači da danas ima 42. Nakon pokretanja istrage protiv njega 2007. godine, policija je saopštila da je osim njega osumnjičena još jedna osoba kojoj nisu željeli otkriti identitet.

O Bytiqiju se osim ovoga, malo toga zna.

Za vrijeme Delalićovog ubistva, protiv njega se vodio proces u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, 1. marta 1992. na Baščaršiji, piše oslobođenje.ba  gdje možete pogledati više detalja.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA