15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Sve spremno za samit o Siriji: Merkel, Putin i Macron stigli u Istanbul

U Istanbul su stigli lideri Rusije, Njemačke i Francuske koji će prisustvovati samitu o Siriji kojeg organizira turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emmanuel Macron, te njemačka kancelarka Angela Merkel odvojeno su doputovali na aerodrom “Ataturk“ u Istanbulu.

Po svečanom prijemu visoki zvaničnici su stigli u palatu Vahdettin Kasku u kojoj će danas biti održan kvadrilateralni samit o Siriji.

- OGLAS -

Domaćin samita, predsjednik Republike Turske Erdogan dočekao je i odvojeno razgovarao s gostima koji su pristigli u Istanbul.

Samitu će prisustvovati i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura.

- Advertisement -

Stanje na terenu u ratom zahvaćenoj Siriji, sa akcentom na harmonizaciju zajedničkih napora u pravcu iznalaska političkog rješenja krize će biti prva tema sastanka.

Lideri četiri zemlje će raspravljati i o tursko-ruskom dogovoru o uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu, najvećoj pobunjeničkoj enklavi na sjeveroistoku Sirije.

Dogovor su sredinom septembra postigli turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin s ciljem uspostave primirja i prevencije novih napada koji bi iz te regije pokrenuli novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA