17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Počelo suđenje bivšem malezijskom premijeru Najibu za korupciju

Malezijski sud u srijedu je započeo postupak protiv bivšeg premijera Najiba Razaka pod optužbama za korupciju nakon ranijih odgoda.

Najib se pojavio u visokom sudu u Kuala Lumpuru radi saslušanja po sedam tačaka optužbe, uključujući krivično kršenje povjerenja, pranje novca,  zloupotrebu ovlasti i pronevjeru 42 miliona ringgita (10,3 miliona dolara) uloženih na lični bankovni račun u SRC Interntional, bivšoj filijali državnog investicionog fonda 1MDB.

Manji broj Najibovih pristalica, među kojima su neki iz njegove izborne jedinice u gradu Pekanu u saveznoj državi Pahang, okupio se pred zgradom suda, ali je kontingent od šezdesetak policajaca raspoređen radi suzbijanja nemira kontrolirao masu i pružio je mjere sigurnosti.

- OGLAS -

Datum suđenja određen je nakon odluke Saveznog suda u prošloj sedmici da ukine odgodu suđenja koju je odobrio žalbeni sud nakon što je Najib uložio žalbu u februaru.

Suđenje u slučaju SRC prvobitno je bilo zakazano za februar, ali je odgođeno nakon što je žalbeni sud odobrio produženje dok čeka na ulaganje žalbi.

- Advertisement -

Najib se suočava s ukupno više od 40 optužbi vezanih za korupciju koja uključuje milijarde dolara nakon što je njegova koalicija Barisan Nasional pobjedila na općim izborima u maju prošle godine, prenosi Xinhua.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA