17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Venecuela suočena s velikom nestašicom vode i električne energije

Venecuela je već nekoliko sedmica suočena s velikom nestašicom električne energije i vode, što je posljedica političke krize u koju je ta zemlja zapala početkom godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Caracasu i drugim regijama Venecuele već dvije sedmice vodovodi ne isporučuju vodu, pa su mještani prinuđeni da sipaju vodu na česmama i fontanama u javnim parkovima. Mnogi vodu nabavljaju u rijekama i potocima čime su izloženi zdravstvenim rizicima.

Ne otkrivajući identitet, mještanka Caracasa je za AA kazala da svakodnevno satima čeka u dugim redovima i da dijete nije mogla okupati već sedam dana.

- OGLAS -

Druga žena u redu za vodu kazala je da tu vodu koriste samo za higijenske i sanitarne potrebe jer je nečista za piće. Treća žena je dodala kako ona tu vodu mora koristiti i za kuhanje hrane.

Od početka mjeseca veći dio teritorije Venecuele je i bez napajanja strujom.

- Advertisement -

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro za nestašicu struje i vode optužuje opoziciju i tvrdi da je to posljedica sabotaža elektrifikacijskog i vodovodnog sistema.

S druge strane, opozicija tvrdi da je to dokaz da vlada nije sposobna da građanima omogući osnovne uvjete za život.

U nedjelju je Maduro objavio jednomjesečni nacionalni plan štednje i prevazilaženja krize u napajanju električnom energijom.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge evropske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA